Povestea vietii tale de Ted Chiang

Cartea Povestea vieții tale de Ted Chiang este alcătuită din 8 povestiri SF, iar multe dintre ele au fost premiate(Hugo, Nebula, Locus). Unele m-au pus pe ganduri: Turnul din Babilon și Povestea vieții tale.

Turnul din Babilon a primit premiul Nebula în 1990
Cred că majoritatea dintre voi știți ce s-a întâmplat cu Turnul din Babilon și de ce l-au construit oamenii. Dar Ted Chiang nu se oprește doar la dorința oamenilor de a fi cât mai aproape de Dumnezeu. Ted Chiang prezintă structura Turnului, cum trăiau oamenii în anumite zone și cum aveau anumite fructe și legume care cresteau în balcoane. Turnul era așa de înalt încât dacă se întâmpla să cadă o cărămidă era tristețe mare între zidari pentru că o cărămidă avea nevoie de minim 4 luni ca să ajungă sus. Dacă se întâmplă să cadă un zidar, oamenii nu era așa de supărați pentru că rămânea o mistrie în plus. Și e bine să ai o mistrie de rezervă, în caz că îți cade din mână într-un moment din neatenție. Dacă nu aveai mistrie, nu puteai să muncești, deci nu erai plătit. Trebuia să aștepți 4 luni că să ajungă iar sus o mistrie adusă de hamalii care se ocupau cu transportul.

Toată structura Turnului din Babilon, locuitorii care își făceau viața în interiorul lui, cei care se nășteau acolo și mureau tot in turn, fără să pună piciorul pe pământ, toate astea sunt prezentate din persepectiva unor mineri specializați în a sparge bolta cerească.

Povestea vieții tale
Este prima scriere pe care o citesc în care un specialist în limbaj este personajul principal. Multe nave extraterestre ajung pe Pământ în diferite zone ale lumii și la început nimeni nu înțelege ce vor, dacă vor să ne atace sau doar să comunice. Armata SUA o contactează pe Louise Banks, o specialistă în limbaj, ca să încerce să descopere o metodă de comunicare cu extratereștrii.
Cei care ne-au vizitat folosesc 2 metode de comunicare, dar total diferite. Ceea ce scriu ei nu este același lucru cu anumite sunete scoase prin viu grai.

Dar în timp, Louise Banks vă reuși să comunice cu aceștia și să descopere că ei nu văd timpul ca noi, liniar – adică din trecut spre viitor. Extratereștrii văd timpul în același moment(trecut, prezent și viitor). Există multe metode de comunicare la oameni. Putem să scriem ceva, să vorbim sau să desenăm un obiect sau o formă. De exemplu, cuvântul Interzis. Poate fi scris, poate fi transmis prin vorbire sau prin desenarea unui simbol format dintr-un cerc și o linie groasă orizontală. Extratereștrii erau total diferiți de stilul nostru de comunicare.
Louise Banks va primi un cadou extraordinar, dar și un blestem în același timp. Dar nu va voi divulga acest secret și vă las pe voi să îl descoperiți singuri.

Povestea vietii tale de Ted Chiang o puteți găsi la un preț bun la libraria online Libris. Iar dacă vă place să citiți povestiri sau romane SF, atunci această librărie are de toate pentru toți.

You may also like...

1 Response

  1. February 11, 2019

    […] de sticlă, de Victoria Aveyard, colecția Young Adult 7. Supraviețuitorii, de Bear Grylls 8. Povestea vieții tale, de Ted Chiang 9. Arhanghelul Raul, de Ovidiu Eftimie, colecția Nautilus. 10. Omul din castelul […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link