Picnic la marginea drumului de Arkadi si Boris Strugatki

Dacă nu știţi ce legătură are titlul Picnic la marginea drumului cu tot ce reprezintă această carte, explicaţia preluată din roman vă v-a lamuri: „Inchipuieste-ți o pădure, un drum, o poieniță. De pe drum vine o mașină și se oprește în poieniță. Din mașină ies tineri; apar sticle, coșuri cu mâncare, fete, tranzistori, foto și cineaparate . Se face un foc, se pun corturile, se dă drumul la muzică, iar dimineața o întind. Animalele, păsările, insectele, care toată noaptea au privit cu groază la tot ce s-a petrecut, ies din adăposturile lor, și ce văd? Pe iarbă s-a scurs ulei de motor, benzină vărsată, bujii și filtre de ulei aruncate ici-colo. Peste tot zac cârpe, becuri arse, cineva a uitat o cheie. („) Un picnic la marginea unui oarecare drum cosmic. Și mă mai întrebi dacă se vor întoarce sau nu”

Cartea Picnic la marginea drumului este povestea consecinţelor unui Prim Contact, văzute, în cea mai mare parte, prin ochii unui om simplu, marginal, fără un statut social: Redrick, de profesie stalker.
Ca urmare a acestui prim contact, pe Pământ apare Zona (de fapt Zonele, căci sunt şase dar noi ne ocupăm numai de una). Zona este un teritoriu periculos, plin de obiecte stranii şi de fenomene şi mai stranii, cu nume precum „chelia ţânţarului”, „maşina de tocat” sau „piftia vrăjitorului”. Câteva zeci de ani mai târziu nimeni nu are, în continuare, habar ce e cu ea dar în jur s-au dezvoltat câteva institute de cercetare şi un foarte prosper trafic cu obiecte extraterestre, chit că nici măcar savanţii nu pot spune cu exactitate la ce foloseau acestea. Cei care se ocupă cu scoaterea obiectelor din Zonă sunt stalkerii care îşi riscă astfel viaţa (pentru că harta pericolelor din Zonă se modifică neîncetat, iar acestea sunt, de obicei, mortale) şi libertatea (pentru că, evident, operaţiunea este ilegală).

În mare parte este prezentată imposibilitatea oamenilor de a înțelege o civilizație extraterestră atât de dezvoltată. Pentru extratereștrii oamenii sunt ca niște furnici. Nu merită prea multă atenție.
Nu este o carte ușor de înțeles pentru cei care nu iubesc genul SF. Dar pentru cei înnebuniți după Science Fiction este o carte în top 10 din toate timpurile. Cartea Picnic la marginea drumului de Arkadi și Boris Strugatki o găsiți la librăria online Libris.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link