Edda – Povesti din mitologia nordica

Edda

Editura: Herald
An apariție: 2016
Autor: Snorri Sturluson
Număr de pagini: 214
Traducător: Radu Răzvan Stanciu

Am citit câteva cărți despre mitologia greaca și știu totul despre războiul dintre zei și titani și lupta pierdută de cei din urmă. Sunt 12 zei din Olimp: Ares, Artemis, Apollo, Atena, Demetra, Hera, Hephaistos, Hermes, Dionysos, Hades, Poseidon și Zeus. Cel mai puternic dintre ei este Zeus, zeul suprem, cel mai mic dintre fii lui Cronos și ai Rheei, care erau titani. Frații lui Zeus sunt Poseidon, zeul apelor, și Hades, zeul lumii subterane.
Dar despre zeii din Nord nu știam mare lucru. Am auzit de Thor și Odin, dar mi-am dorit să aflu mai multe și am aruncat o privire pe cartea Edda-Povești din mitologia nordică de Snorri Sturluson.

Din acest volum am aflat că Loki are o fire ciudată. Are obiceiul să îi ajute pe alți zei nordici, dar câteodată dorește să lupte împotriva lor și să îi păcălească pentru că își poate schimba înfățișarea. Loki are 3 copii: Hel, lupul Fenrir și șarpele care înconjoară lumea Jörmungandr. Hel sau Hela este zeița care stăpânește peste tărâmul celor care mor de boală sau bătrânețe așa cum puteți vedea în filmul Thor: Ragnarok. Războinicii care mor in luptă ajung la Odin, intr-o sala enormă numită Valhalla.
Sala zeiței Hela se numește Eljudnir, farfuria ei este Foame, cuțitul ei este Nemâncarea, pragul de intrare se numește Pas-Împiedicat si patul ei se numește Boala.

Lupul Fenrir era considerat cel mai mare dușman al zeilor nordici și aceștia au încercat să îl crească sub controlul lor. Dar lupul a crescut foarte mare și puternic, iar zeii au încercat să îl pună în lanțuri făurite de specialiști în armuri. În mitologia nordică este prezentată o luptă între lupul Fenrir și zeul Odin, cel mai puternic dintre zeii nordului, dar nu o să vă stric surpriza și nu va spun finalul.

Odin l-a aruncat pe șarpe în marea cea adâncă ce înconjoară toate ținuturile Lumii, unde acesta a crescut așa de mult, încât zace în mijlocul mării, de jur împrejurul tuturor ținuturilor și își mușca propria coadă. Thor îl va ucide pe Șarpele Lumii Jörmungandr în timpul războiului Ragnarok. Dar Thor, imediat după această faptă, va mai face 9 pași și va cădea mort, fiind otrăvit de veninul șarpelui.

Dacă vreți să aflați mai multe despre zeii nordici ar fi bine să citiți Edda-Povești din mitologia nordică de Snorri Sturluson care se găsește la librăria online Libris.

„Lupul Fenrir va umbla cu cu fălcile căscate, iar falca lui de jos va fi pe pământ și cea de sus, în cer. Le-ar căsca și mai mult dacă ar avea unde. Din ochii și din nările lui vor ieși flăcări aprinse. Șarpele Cetății-de-Mijloc va scuipa atâta otravă, încât va mânji tot cerul și marea și va fi cu totul infiorător, stând de partea lupului. Iar când aceste întâmplări vor avea loc, Heimdall va sufla din Gjallarhorn și îi va trezi pe toți zeii care vor ține împreună sfat și adunare.”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link