O crima pe Via Appia de Steven Saylor

Titlul original: A Murder on the Appian Way
Editura: ALL
Autor: Steven Saylor
Numar pagini: 516
Traducator: Teodor Fleșeru
Anul apariției: 2010

Eram în vacanța de vară, aveam 14 ani și mă uităm prin biblioteca bunicilor mei. Erau vreo 30 de volume vechi și ochii mi-au sărit pe 2 realizări literare despre formarea orașului Roma, legenda lupoaicei și a celor 2 frați Romulus și Remus. De atunci, am căutat să citesc cât mai multe despre Imperiul Roman și despre dușmanii de moarte ai Romei, printre care s-a numărat și Hanibal, mândria Cartaginei – fost un oraș antic în Nordul Africii, localizat în partea estică a actualului liman al Tunisului, în prezent un cartier al orașului modern Tunis din Tunisia.

Hanibal a trecut cu elefanții prin munții Alpi și a dus războaie de cucerire prin tot Imperiul Roman și al aliaților lui, fiind foarte aproape să cotropească orașul Roma, dar indecizia lui de a trece orasul prin foc și sabie, le-a oferit timp romanilor să se regrupeze. Scipio Africanul, un general roman recunoscut ca unul dintre cei mai buni strategi militari din toate timpurile, a reușit să îl învingă pe cel care era să pună capăt supremației Imperiului Roman.
Am studiat și obicieurile romanilor, dreptul roman care se învață și acum în școlile noastre, lupta pentru putere politică cu orice mijloace apelând chiar și la crimă.

O crimă pe Via Appia de Steven Saylor are acțiunea în anul 52 î. Hr. când Publius Clodius este ucis pe unul dintre cele mai frumoase drumuri din acea vreme, Via Appia. Clodius era un politician care apăra drepturile celor sărmani, oameni liberi sau scalvi și era foarte popular în Roma pentru ca a propus Legea grânelor prin care orice om liber primea ajutor de la statul roman. Unii dintre prietenii lui eliberau sclavii ca să devină oameni liberi, să primească grâne și toată lumea era fericită. Clodius este ucis de Milo, un politician care nu împărtășea ideile lui Clodius și erau rivali cunoscuți. Titus Milo era foarte apropiat de elita romană, oamenii bogați care nu doreau să piardă puterea în fața oamenilor mici. Apropiații lui Clodius dau foc Senatului și apoi se îndreaptă spre casa lui Milo ca să o incendieze, dar acesta era pregătit. Avea câțiva arcași de elită plasați pe acoperișul casei care i-au pus pe fugă pe atacatori.

Gordianus, un detectiv al acelor vremuri, povestește tot ce se întâmplă de la moartea lui Clodius până la judecata lui Milo. Gordianus este chemat în casa lui Cicero, un apropiat al lui Milo, ca să pregătească apărarea acestuia în caz de proces. Gordianus va încerca să afle adevărul în timp ce își va păstra integritatea într-o lume în care banii conduceau totul, iar mita era la putere, o asemănare ciudată cu zilele noastre. Gordianus Descoperitorul va fi angajat de însuși Pompei Magnus (rivalul de moarte al lui Cesar) să investigheze în detaliu această crimă.
Gordianus va afla frânturi de adevăr pe parcursul cărții, dar punctul forte al autorului Steven Saylor îl reprezintă atenția pentru detalii istorice, de la îmbrăcăminte, obiceiuri, zeități pana la sistem politic roman.

Dacă vă place istoria Imperiului Roman, această carte scrisă de Steven Saylor nu trebuie să vă lipsească din bibliotecă. O crimă pe Via Appia o găsiți la librăria online Libris la un preț bun.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link