Recenzie Cel mai frumos loc din lume e chiar aici

Titlul original: El mejor lugar del mundo es aquí mismo
Editura: Humanitas Fiction
Autori: Care Santos și Francesc Miralles
Nr pagini: 194
Traducător: Cornelia Rădulescu
Anul apariției: 2017

Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, eram la Sinaia într-un restaurant cu specific românesc și priveam cum armata noastră defilează. Orașul era plin de sute de steaguri tricolore, iar frații noștri erau pe străzi cu zâmbetul afișat. Ziua asta mi-a adus aminte de Alexandru Ioan Cuza, apoi de regele Carol 1 care avea pe blazonul familiei motto-ul latin “Nihil sine Deo” tradus prin “Nimic fără Dumnezeu”. Timp de 8 decenii, între 1866 și 1947, dictonul latin va fi simbolul sistemului politic românesc. Revenind la zilele noastre, eu am motto după care mă ghidez de ani de zile și anume “În viață, se te aștepți mereu la surprize, plăcute sau neplăcute”, iar bruneta cu părul lung de lângă mine din acel restaurant, cu o ambiție greu de doborât și cu un țel precis în viață, crede cu tărie în cuvintele “Trăiește acum!” Iar aceste vorbe au o legătură strânsă cu recenzia volumului Cel mai frumos loc din lume este chiar aici.

Cel mai frumos loc din lume este chiar aici este scrisă de către doi autori, Care Santos și Francesc Miralles. Romanul prezintă povestea lui Iris, care trece printr-o perioadă neagră din viața ei și nu reușește să își pună ordine în gânduri. Părinții ei au murit într-un tragic accident, iar ea nu își găsește calea, nu se mai poate agăță de niciun fir de ață al destinului și se gândește serios la sinucidere. Iris pleacă cu gândul să se arunce în fața trenului, dar este salvată în ultimul moment de un băiețel pe nume Angel, care se juca prin zonă. Iris își schimbă total modul de a privi lucrurile și când se îndrepta spre zonă unde locuiește vede o cafenea nouă-Cel mai frumos loc din lume e chiar aici. Cafeneaua avea puține mese, dar nu o văzuse niciodată deși trecea des pe acolo. În această cafenea îl întâlnește pe tânărul Luca și pe barmanul – magician.

În cafeneaua „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” există șase mese, fiecare cu un alt nume; la fiecare dintre ele Iris va bea alături de Luca, prietenul ei cu puteri de înger, ciocolată caldă și va invăța să mai facă pași în viitorul ei. Fiecare masă are un nume, dar ultima, cea a despărțirilor, își va pierde renumele, culmea, datorită ei. Iris va lua loc la fiecare masă pe rând și va descoperi că e bine să lași trecutul în spate, să lași prezentul să pornească, să descoperi lucrurile importante în viața: prietenii, iubirea, solidaritatea, compasiunea, emoția pură, dragostea frătească.

Mesajul carții este clar. Toți trecem prin momente mai furtunoase, mai întunecate. Important este să ai puterea să crezi că lumina există, că a doua zi există și că mai presus de orice, prezentul este cheia unui suflet liniștit. Dizlocarea trecutului din prezent este o artă a fericirii. Dacă nu ai rezolvat problemele trecutului, simți cum îl târăști după tine.

Cartea Cel mai frumos loc din lume este chiar aici de Care Santos și Francesc Miralles o puteți cumpăra de la libraria online Libris.

„Ca veteran al acestei cafenele am să te pun la treabă, îți dau o temă. Vreau ca la masa asta să-ți amintești clipele cele mai grele prin care ai trecut și să descoperi ce a ieșit bun din ele.
– Sper să fiu o elevă silitoare.
– Deja ești, dar înainte de a începe trebuie să te duci la bar și să-i ceri ceva magicianului. Am aflat că v-ați împrietenit, a zâmbit el, iar Iris, amintindu-și de seara precedentă, s-a îmbujorat. Mi-ar fi plăcut și mie să văd trucul cu ceasul… Știi că ești privilegiată? De mult nu mai făcuse așa ceva magicianul.
– Da, a fost ceva special, a bâiguit ea, căutând ceasul în buzunarul paltonului. Cu toate că ceasul ăsta pe care mi l-a dăruit e tare ciudat. Merge, și nu merge. Uită-te și tu, a zis ea, punând ceasul pe masă.
Acele arătau tot ora douăsprezece fix, ca în seara precedentă, dar se auzea un ticăit imperceptibil; trebuia să-l lipești de ureche ca să constanți că înăuntru funcționa ceva.”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link