Printre tonuri cenusii de Ruta Sepetys

printre tonuri cenusii

Titlul original: Between Shades of Gray
Editura: EPICA
Autor: Ruta Sepetys
Numar pagini: 320
Anul aparitiei: 2014

Ruta Sepetys este fiica unui refugiat lituanian, nascuta si crescuta in Michigan. Este si una dintre cele mai importante scriitoare de literatura pentru adolescenti si tineri. Romanul de debut “Printre tonuri cenusii” al acestei autoare este astazi un  bestseller international, bestseller New York Times, nominalizat la Carnegie Megal (2014) si distins cu peste 50 de premii internationale, tradus in 36 de limbi si publicat in 53 de tari.

Pentru “Printre tonuri cenusii”, Ruta Sepetys s-a documentat intalnindu-se cu supravietuitorii deportarilor sau cu membrii familiei, psihologi, istorici, dar si oficialitati guvernamentale pentru a afla cat mai multe detalii despre genocidul programat de Kremlin care intocmise liste interminabile cu oameni considerati antisovietici. Pe aceste liste erau trecuti medici, avocati, profesori, bibliotecari, muzicieni, militari de cariera, scriitori, oameni de afaceri, artisti. Primele deportari au loc in 14 iunie 1941.

Romanul incepe brusc. O tanara artista, Lina, cu aspiratii inalte, se aseaza la birou sa ii scrie o scrisoare verisoarei sale. In acea seara, la usa casei vine politia secreta sovietica care ii spunei Elenei (mama Linei) ca au 20 de minute sa isi pregateasca bagajul. Nu ii ofera nici un alt detaliu in plus. Ea nu reuseste sa ii convinga sa o mai lase pana maine dimineata si in aceste conditii le spune copiilor (Linei si lui Jonas) sa isi pregateasca bagajul si sa puna in el doar ce le e folositor. Jonas, dupa primele minute, apare imbacat de scoala si cu ghiozdanul in mana. In tot acest timp, Elena isi pastreaza calmul (chiar daca pe interior simtea total opusul) si reuseste sa puna in captuseala hainei bijuterii, acte, bani, argintarie si alte lucruri valoroase.

Primii bani ii foloseste pentru a convinge un ofiter NKVD sa ii lase baiatul alaturi. Acesta din urma nu se indupleca decat dupa ce primeste si un ceas de buzunar. Dupa ce l-a recuperat pe cel mic care avea numai 10 ani, ei vor fi urcati si inghesuiti intr-un vagon de vite alaturi de alte persoane. Cu totii se aflau pe lista aceea si cu totii erau confuzi in privinta motivului acestei mutari fortate, dar si a destinatiei.

In acel tren Lina il cunoaste pe Andrius Arvydas care calatorea alaturi de mama sa. La auzul vestii ca urmeaza sa fie atasate alte vagoane va cobori din tren alaturi de acel tanar pentru a-si cauta tatii. In acel moment Andrius constata ca pe vagonul lor scria “Hoti si prostituate” chiar daca acolo erau mamele lor, o bibliotecara, o profesoara, oameni in varsta cat si un nou-nascut. Lina are noroc si isi gaseste tatal, dar starea lui fizica nu era cea mai buna si prin gura latrinei ii da un brat de haine, dar si verigheta.

De la tatal sau afla Lina ca se vor indrepta catre Siberia, iar destinatia este Colhozul din Altai. Pe cat de frumos este locul in care au ajuns, pe atat de deplorabila este starea lor pentru ca cu totii fusesera ridicati fara a avea timp sa se pregateasca.

Elena, mama Linei, este personajul care nutreste iubire, devotament la cote maxime fata de semeni si nu se schimba nici in urma celormai rele tratamente la care a fost expusa. Refuza sa devida informatoarea ofiterilor NKVD, chiar daca este constienta ca refuzul ei ii va face viata mult mai dificila acolo.

In momentul in care ar fi putut spune ca sa invatat cu raul, Lina afla de la Andrius ca noi liste s-au facut si ca ea, Elena si Jonas sunt trecuti pe ea. Daca te intrebi de unde stia Andrius de acele liste iti pot spune ca mama lui accepta o propunere din partea ofiterilor ca sa-si salveze copilul si astfel Andrius nu este privit cu ochi buni, dar are acces la unele lucruri. De data aceasta au fost pregatiti si destinatia a fost insula Trofimovsk.

Sederea a fost marcata de frig, de foame, de boala si de moarte, care a lovit pe batrani si pe copii in primul rand. Acolo Elena pierde lupta cu viata, dar ii ofera Linei o ultima lectie de viata. Salvarea a venit de la doctorul Lazar Samodorov. Acesta este singurul personaj real si a salvat foarte multe vieti omenesti. El a intrat cu indrazneala in lagarele de concentrare si si-a sacrificat viata pentru oamenii care sufereau.

In Lituania, langa Kaunas, orasul in care locuia si Lina, exista un muzeu in aer liber unde putem vedea o iurta ca aceea in care au fost nevoiti sa stea pana cand doctorul Samodorov le-a oferit ajutorul mult asteptat. 

Cartea “Printre tonuri cenusii” de Ruta Sepetys o poti cumpara de la libraria online Libris si daca esti atent la oferte, nu platesti transportul.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link