Recenzie Zburatorii noptii

Zburatorii noptii

Imi place SF-ul vechi, old school scris de George R.R. Martin in “Zburatorii noptii”. Citesc des si SF nou, unde chiar trebuie sa ai putine cunostinte de fizica cuantica sau sa fii deschis la nou, sa nu ai mintea limitata de anumite preconceptii sau legi ale fizicii invatate la scoala.

“Zburatorii noptii” este o culegere de povestiri SF din colectia Armada, iar prima dintre ele, care poarta si numele cartii, mi-a intrat la suflet. Un grup de oameni de stiinta inchiriaza o nava spatiala in cautarea volcryn, un vehicol spatial misterios. Volcryn nu se oprea niciodata si strabatea Calea Lactee in perioada cand oamenii de pe Terra traiau inca in pesteri, iar alte specii de extraterestrii povesteau de adevarate razboaie duse cu acel vehicol spatial misterios din care iesea mai mereu invingator. Cinci barbati si patru femei, toti oameni de stiinta trec prin ecluza pneumatica si ajung in noua nava care la va fi casa in urmatoarele saptamani. Printre ei se afla si un telepat care putea sa simta pericolul de la distanta. Grupul era condus de Karoly d’Branin, un barbat obsedat de volcryn si tot ce reprezenta el.

Misiunea de cercetare a oamenilor e pusa in pericol in momentul in care unul dintre membrii sai moare in mod accidental. Iar cand altii il urmeaza, povestea academica se transforma intr-una despre o nava bantuita de ceva extrem de periculos. Povestea e foarte buna, te face sa simti teroarea supravietuitorilor, oameni inteligenti care nu mai stiu sa gaseasca o cale de scapare.

Este foarte important sa vezi dusmanul sau sa stii ce reprezinta. Cand nu gasesti raspunsuri la aceste intrebari, teroarea incepe sa puna stapanire pe tine. Membrii acelui grup de stiinta se folosesc de logica si adevar ca sa ajunga sa afle misteriosul ucigas din umbra, iar in final va fi o lupta pe viata si pe moarte intre Melantha Jhirl, cea mai puternica femeie din acel grup cu o energie extraordinara si antrenata pentru orice situatie critica si asasinul ascuns.

Inca 5 povestiri SF mai gasiti in volumul “Zburatorii noptii” de George R.R. Martin: Comanda prioritara, Weekend intr-o zona de razboi, De om nu te atinge, Nici flacarile multicolore ale unui inel stelar si Un cantec pentru Lya.

Zburatorii noptii” de George R.R. Martin o puteti achizitiona oricand de la libraria online Libris care are reduceri in fiecare saptamana.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link