Banda desenata si Saga

Saga

Saga, creatia lui Brian K. Vaughan si Fionei Staples, este o drama SF care este pe gustul celor innebuniti dupa Star Wars sau Romeo si Julieta. Inainte sa va spun mai multe detalii despre primul volum Saga din colectia Grafic, tradus in limba romana de Beatrice Feleaga, ar fi bine sa va prezint realizarile lui Brian K. Vaughan in domeniul acesta cunoscut de multa lume – banda desenata.

Y: The Last Man este una dintre cele mai cautate volume grafice realizate de Brian K. Vaughan. In aceasta banda desenata, toti masculii de pe Terra mor dintr-un motiv necunoscut. Doar un barbat ramane in viata care se pare ca era imun la aceasta boala mortala. Daca va ganditi ca ar fi bine sa fii ultimul barbat de pe aceasta planeta, va spun cu mana pe inima ca nu este nicio placere. Toate femeile il vaneaza, de la feministe convinse ca toti barbatii ar trebui ucisi pana la femei din trupele speciale care doreau sa puna mana pe un asemenea trofeu. In Israel, femeile fac armata cot la cot cu barbatii, iar acestea pleaca la vanatoare pentru gasirea ultimului barbat in viata. Alte femei – mercenar il cautau ca sa il captureze si mai apoi sa il vanda la un pret bun. Am avut Y: The Last Man in biblioteca si merita toti banii, dar sa revenim la Saga.

Recenzie Saga de Brian K. Vaughan si Fiona Staples

Saga este comparata cu Star Wars, Game of Thrones si Romeo si Julieta pe buna dreptate. Doi indragostiti sunt pe fuga prin toata galaxia pentru ca sunt urmariti de dusmani, vanatori de recompense, fosti iubiti agresivi sau chiar de prieteni dornici de razbunare. Cei doi au fost dusmani, iar acum au un copil impreuna. Alana este de pe planeta Landfall, care este cea mai mare planeta din galaxie. Marko, sotul ei, este de pe Wreath, luna planetei Landfall. Exista un razboi de ani de zile intre populatia celor 2 corpuri ceresti. Marko, care are coarne, era arestat, iar Alana, care are aripi, era paznicul lui dintr-o inchisoare de maxima siguranta. Cei 2 se indragostesc si dezerteaza, iar acum sunt vanati de ambele armate, plus mercenari nemilosi care nu tin cont de nimic.

Saga de Brian K. Vaughan este una dintre cele mai ciudate, mai nebunesti si mai imaginative benzi desenate pe care le-am citit vreodata. Exista extraterestri care au televizoare in loc de cap si o nava racheta care este un copac, plus o pisica fara par care poate spune cand oamenii mint. Stapanul pisicii spune la un moment dat ca nu o sa mai caute o fosta iubita niciodata, iar pisica zice: Minti! Dar asta o face grozava. Lucrul care imi place cel mai mult la aceasta banda desenata este cat de imprevizibil poate fi modul în care autorii pot fi cruzi, sinceri si chiar nepoliticosi.

Saga de Brian K. Vaughan si Fiona Staples o puteti cumpara de la libraria online Libris. Din ce am auzit pe la usi, pe la ferestrele SF-ului din Romania, volumul 2 din aceasta banda desenata va fi tradus si pus la vanzare in toamna anului 2019.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link