Jucatorul de sah de Stefan Zweig

jucatorul de sah

Perioada nazismului a influentat foarte multi scriitori si desi am citit cateva volume literare care au ca punct central aceasta tema, de fiecare data ma bucur cand mai descopar alta, cum ar fi Jucatorul de sah al lui Stefan Zweig. In felul acesta nivelul meu de cunostinte cu privire la acest domeniu devine din ce in ce mai vast.

Am obiceiurile mele pe care le fac inainte de a deschide coperta unei carti. Verific cat de apreciata a fost de alti cititori si chiar cateva detalii importante despre autor. A fost suprinzator sa aflu ca aceasta a fost ultima pe care Stefan Zweig a scris-o pentru ca dupa terminarea ei s-a sinucis, publicarea avand loc abia anul urmator. Intamplarea face sa incep aceasta carte, care nu are un numar mare de pagini, in timp ce ma aflam in tren si femeia de langa mine tinea in maini un roman impresionant ca dimensiuni si ca numar de pagini (Umbra muntelui – Gregory David Roberts).

Recenzie Jucatorul de sah de Stefan Zweig

Actiunea din „Jucatorul de sah” de la Editura POLIROM se petrece pe un vas de croziera care pleaca din New York si are ca destinatie America de Nord. La bordul acestui vas se afla Mirko Czentovic, campion mondial la sah care are o poveste extrem de interesanta, despre care s-ar putea spune multe, dar nu si faptul ca este inteligent. Naratorul (este interesant ca pe parcursul intregii povesti nu spune niciodata cum il cheama) este dornic sa il cunoasca mai bine pe Czentovic si de aceea se gandeste ca organizand un joc de sah acesta va fi interesat sa se alature.

McConnor este unul din jucatorii care se alatura, rezervat la inceput dar in momentul in care aude de prezenta acestui campion mondial devine cel mai mare sustinator al partidei. Fara a sta pe ganduri ii propune lui Czentovic sa joace contra lor, spunand ca va suporta el cheltuielile partidei platind suma de 250 de dolari. Dupa mai multe mutari, partida pare pierduta, dar totul se schimba in momentul in care apare un personaj misterios apare il indruma pe McConnor ce mutari sa faca pentru a castiga, lucru care se si intampla. Desi initial isi propusese sa joace un singur joc, accepta fara sa stea pe ganduri propurea lui Czentovic de a mai juca o noua partida.

Acest personaj misterios, Dl B are o poveste interesanta pe care i-o dezvaluie naratorului. A doua partida incepe bine, dar din cauza timpului mare de asteptare acesta isi pierde rabdarea si intra intr-o transa maniacala. Naratorul fiind singurul care stie adevarul despre starea lui, il opreste la timp. Dl B. se ridica si isi cere scuze, spunandu-le ca i-a avertizat sa nu isi puna prea mari sperante. Aceasta opera literara este un exemplu elocvent la ce nivel poate ajunge un om care a suferit o trauma psihica.

Cartea Jucatorul de sah de Stefan Zweig o puteti gasi la libraria online Libris.

An aparitie: 2018

Titlu Original: Schachnovelle

Traducator: Mariana Barbulescu

“În clipa în care am început să joc contra mea, am început să mă provoc fără să îmi dau seama. Cele două euri ale mele, cel negru şi cel alb, trebuiau să se ia la întrecere şi fiecare în parte era cuprins de ambiţie (…) După fiecare mutare, eul negru ardea să ştie ce va face eul alb. Fiecare dintre cele două euri ale mele jubila când celălalt făcea o greşeală”, povesteşte domnul B..

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link