Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas

Contele de Monte-Cristo

In ultima vreme am citit multe carti SF si cred ca a venit momentul unei schimbari. Mi-am indreptat atentia catre cartile clasice si am gasit la un pret bun in mediul online Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas. Am o lista cu 10 carti clasice pe care ar fi bine sa le citesc in 2020 si evit sa folosesc cuvantul trebuie pentru ca nu sunt intr-un lagar de cultura generala. Contele de Monte-Cristo nu o citisem, iar multi spuneau ca este o carte despre razbunare, insa este mult mai mult decat atat.

Contele de Monte-Cristo de Alexandre Dumas

Edmond Dantes, un tanar care avea tot viitorul in fata, este acuzat pe nedrept de tradare si aruncat in temnita pentru 14 ani de niste barbati plini de ura. In viata de zi cu zi, dar si in cartea lui Alexandre Dumas, oamenii buni sunt loviti de tragedii cumplite, iar oamenii rai si mincinosi duc o viata plina de zambete si belsug.

Dantes, in primele zile de inchisoare, decide ca se va infometa si va muri pentru ca viata nu mai are ce sa ii ofere. La un moment dat, aude sunete ciudate de parca cineva ar sapa un tunel catre el. Dantes se apuca sa sape la randul lui, iar asta ii da un scop in viata mizerabila in care traia.

Dupa o un timp cele 2 tunele se intalnesc, iar Dantes il vede pe Abbe Faria, detinutul nebun de langa el. Acesta din urma a sapat la acest tunel cu gandul ca va ajunge la peretele exterior al inchisorii, dar a calculat gresit. Cei 2 pun la cale inca un plan de evadare, dar Abbe Faria era batran si nu va mai rezista inca multi ani.

Abbe Faria devine un fel de tata pentru Dantes, ii va explica cum a ajuns acolo, cine sunt cei care l-au acuzat pe nedrept. Dar ii prezinta si informatii importante despre o comoara aflata pe insula Monte-Cristo. Oare batranul detinut chiar a innebunit sau chiar exista o mare bogatie ingropata?

Abbe Faria paseste in lumea umbrelor, iar Dantes decide sa ii ia locul batranului pentru ca exista deja tunelul realizat de cei 2. Dantes se inveleste cu bucatile de panza oferite mortilor si este aruncat de paznicii inchisorii in mare. Eroul nostru reuseste sa scape cu viata si sa ajunga pe insula despre care povestea des batranul detinut nebun. Va gasi comoara si se va razbuna pe dusmanii lui asa cum si-a dorit in ultimii ani de carcera? Asta o sa descoperiti singur pentru ca nu vreau sa va dau toate detalile despre actiunile lui Dantes dupa ce a reusit sa devina un om liber.

Razbunarea este dulce?

Se spune ca razbunarea este arma prostului, dar ce ai face daca niste barbati ti-ar distruge viata? Cei care au gresit grav fata de eroul nostru nu erau dusmani de moarte si actiunile lor nu au avut alt motiv decat invidia pe succesul lui pe plan profesional. Eu m-as razbuna fara sa stau pe ganduri, iar Dantes duce aceste actiuni de a-si face singur dreptate la rang de arta. Mi-am adus aminte de un citat din cartea Fara indurare de Joe Abercrombie care suna cam asa: “Trebuie sa ne iertam dusmanii, dar nu inainte de a-i vedea spanzurati.”

Creatia literara a lui Alexandre Dumas este impartita in 2 volume de la editura Corint, anul aparitiei fiind 2015. Primul volum are 768 de pagini si al doilea 734 de pagini. Desi pare un monstru de carte, sunt sigur ca nu o sa va plictistiti niciodata. Contele de Monte-Cristo este deseori trecut printre cele mai bune 10 romane din toate timpurile.

Contele de Monte-Cristo o puteti cumpara la un pret bun de la libraria online Libris.

You may also like...

4 Responses

  1. Grig says:

    Alexandre Dumas este foarte plăcut de citit, dar pentru cine a studiat franceza măcar 5 ani de zile, recomand lectura în versiunea originală

    • alin13 says:

      Am studiat in scoala in primul rand limba engleza si apoi limba franceza. Limba engleza nu are secrete pentru mine pentru ca pot sa urmaresc filmele realizate la Hollywood fara subtitrare. Am citit carti in limba engleza, dar in limba franceza nu.

  2. Uirebit says:

    „Contele de Monte-Cristo este deseori trecut printre cele mai bune 10 romane din toate timpurile.”
    Și asta nu-ți dă de gândit?
    Are succes pentru că oamenii sunt ranchiunoși și răzbunători.
    Însă, recunosc, nu numai din cauza asta (Dumas e foarte talentat) 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link