Alchimistul de Paulo Coelho

Mai era doar o zi pana la Revelionul 2019/20 si impreuna cu niste prieteni buni schimbam sfaturi despre viata la un pahar de vin rosu. Atunci am auzit de Alchimistul de Paulo Coelho. In grupul nostru e un cuplu cel putin ciudat – ea nu suporta ca el sa faca ce isi doreste in viata. Unii sau unele inteleg iubirea prin control, dar nu ma bag in relatiile altora pentru ca am de pierdut pe termen lung. Asta am invatat-o pe pielea mea in trecutul meu glorios.

Doar ca unul dintre prietenii mei i-a atras atentia femeii obsedate de control ca ar trebui sa fie ca Fatima, unul din personajele cartii Alchimistul de Paulo Coelho. Am zis in sinea mea ca nu as sta intr-o relatie inchis intr-o colivie si ca libertatea este mai importanta decat orice, in plus ar fi bine sa citesc Alchimistul. Intr-o zi frumoasa de februarie, am primit un exemplar al acestui volum care se afle in Top 10 carti din acest secol si nu am stat pe ganduri.

Recenzie Alchimistul de Paulo Coelho

Unii spun ca Alchimistul este o carte de dezvoltare personala, altii ca este doar un roman de succes. Ceea ce am invatat eu din capodopera lui Paulo Coelho este ca trebuie sa traiesti in prezent. Daca iti zboara gandul la trecut si la greselile facute acum multi ani, nu o sa ai liniste sufleteasca. Daca te gandesti la un viitor nesigur sau la vreo problema care va aparea in urmatoarele luni de zile, iar gresesti. Poate acea problema nu va veni niciodata, iar tu ti-ai mancat zilele pentru un necaz care nu va intra in viata ta ca un musafir nesimtit incaltat cu niste bocanci plini de noroi direct in sufragerie.

Acest fel de a trai DOAR in prezent se regaseste in filozofie de ani multi, iar prima oara am citit despre asa ceva in Scrisori catre Lucilius de Seneca. Cartea scrisa de Seneca este la mine pe noptiera si nu ma despart prea curand de ea pentru ca mi-a schimbat viata in bine.

Sa revenim la Alchimistul de Paulo Coelho. Personajul principal, Santiago este un pastor andaluz, care a ales inca din adolescenta sa isi urmeze calea, sa faca tot ceea ce ii statea in putere pentru a isi urma visurile, indiferent de ceea ce îi spuneau sau credeau cei din jur si in ciuda dorintei parintilor lui care doreau ca el sa ajunga preot si astfel sa fie resopectat in societate. Un copil care are succes in viata pe plan profesional este o mandrie pentru parintii lui, doar ca Santiago avea alte ganduri.

A lasat seminarul si a plecat să cunoasca lumea, iar singura modalitate de a face aceasta era meseria de cioban. Imi place mult sa calatoresc si m-am regasit in Santiago si in alegerea pe care a facut-o in acea perioada din viata lui. Astfel, oile i-au devenit prieteni si intotdeauna in drumurile sale avea cu sine o carte. Ziua citea si se minuna de informatiile gasite acolo, iar noaptea folosea cartea ca perna. Cu toate acestea, schimbarea meseriei si parasirea casei unde a crescut nu reprezinta inca un lucru șocant. Este doar un prim pas catre o calatorie plina de peripetii si invataminte.

Intr-o buna zi se intalneste cu un rege care ii spune ca o comoara il asteapta in zona Piramidelor din Egipt. Santiago era in Spania, destul de departe de continentul Africa si nu era hotarat sa faca pasul cel mare pentru ca totul incepuse doar de la un vis pe care l-a avut intr-o noapte. Eroul nostru vinde oile si pleaca in cautarea acelei comori, dar inca din prima zi cand pune piciorul intr-o alta tara este pacalit de un hot sub pretextul ca se duce sa cumpere camile si ramane fara niciun ban. In orice port existau hoti si talhari cu experienta, iar Santiago avea fata unui incepator in viata asta plina de surprize neplacute.

Eroul nostru, cu lacrimi in ochi , nu renunta. Nu se vaita si gaseste o cale de a face bani si dupa o perioada lunga de timp plateste un sef de caravana ca sa treaca desertul. Iar dupa multe zile petrecute in desert, inconjurati de o liniste totala, unde doar vantul le soptea vorbe de razboi, va ajunge intr-o oaza unde o va intalni pe Fatima, o femeie superba, despre care povestea prietenul meu in apropierea Revelionului. Oare asta sa fie comoara de care ii povestea regele in Spania?

O sa va las pe voi sa descoperiti comoara lui Santiago daca cititi Alchimistul care se gaseste la libraria online Libris. Creatia lui Paulo Coelho poate fi citita intr-o singura zi daca aveti timp la dispozitie, iar alte creatii literare de succes ale scriitorului brazilian sunt Unsprezece minute, Spioana, Jurnalul unui Mag, Invingatorul este intotdeauna singur, Manuscrisul gasit la Accra.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link