Recenzie Inapoi in Ghana de Taiye Selasi

Inapoi in Ghana

Cateodata ne intrebam de ce anume ni s-a intamplat asta cand viata ne surprinde intr-un mod neplacut, dar uneori trebuie acceptam faptul ca asa a fost scris. Stiu ca e greu pentru ca mereu suntem in cautarea unui raspuns la acel „de ce„ care ne mistuie. Solutia finala o vom afla doar in momentul in care vom fi pregatiti.

Se intampla  sa se incapatanam sa facem un lucru sa mearga, sa citim o carte care nu e pe placul nostru, dar la final e posibil sa descoperim ceva care sa fi meritat toata energia consumata.

La sfarsitul anului trecut am descoperit cartea „Inapoi in Ghana„. Am adaugat-o in wishlist, fara sa gandesc efectiv cand va veni vremea sa o citesc pentru ca periodic adaug ceva nou acolo. Suprinzator a fost faptul ca nu a trecut prea mult timp si aceasta carte a ajuns la mine.

Recenzie Inapoi in Ghana de Taiye Selasi

Acest roman scris de Taiye Selasi reprezinta in primul rand o lectie de viata a unei femei imigrante care invata din mers ce are de facut in calitate de parinte protector. Ea a crescut intr-o lume dura si fara mama.

Primele capitole ale acestei carti mi-a pus rabdarea la incercare. Propozițile sunt obositoare și începutul este foarte lent. Adesea am revenit asupra textului pentru ca trecerea de la un subiect la altul se petrecea fara nici cea mai mica atentionare, ca apoi la fel de repede sa si revina la subiectul initial.

Pe alocuri autoarea a inserat pasaje care erau frumoase, usor de parcurs, care imi ajungeau la inima si astfel aveam energie pentru a continua lectura. Intre Kweku si Fola a fost o iubire mare, singuri intr-o lume noua, departe de orasele lor natale unde si-au inceput ei viata.

Este bine cunoscut faptul ca femeile sunt cele care se sacrifica de cele mai multe ori (Fola renunta la Facultatea de Drept unde fusese admisa pentru a-si urma barbatul), iar barbatii sunt cei care duc greul financiar pentru a le asigura o viata buna. Totul se naruie in momentul in care Kweke este dat afara de la spital din cauza unei operatii in urma caruia pacienta moare, desi el isi instiintase seful ca este destul de tarziu ca sa se mai poata face ceva.

Rusinea prin care trece este imensa. O perioada buna de timp continua sa aiba acelasi program, fara ca familia lui sa banuiasca ceva. Primul care afla este baiatul lui cel mic, dar ii promite ca nu va spune nimic, dar tot in aceasi seara Kweku decide ca nu mai poate continua si pleaca.

Fola vazandu-se in noua ipostaza ia decizii pe care le crede bune, dar timpul ii va demonstra daca a facut bine sau nu. Viata copiilor este si ea influentata. Intamplarile la care iau parte, se vor vedea in comportamentul lor de adulti.

Chiar daca in viata lor au avut loc si evenimente neplacute, singurele arme pe care le au la indemana dupa ce timpul si-a facut partea lui sunt : iertarea si acceptarea.

Abia in ultima parte romanul Inapoi in Ghana oferit de Editura POLIROM a devenit interesant, dar pot spune ca am avut nevoie de timp ca sa accept deznodamantul pe care ni l-a oferit Taiye Selasi. Aceasta este maiestria lor, a autorilor, sa ne suprinda exact cand ne asteptam mai putin.      

Inapoi in Ghana o gasiti in format eBook la libraria online Libris.    

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link