Recenzie: JFK 11.22.63 de Stephen King

JFK 11.22.63

Editura Nemira
An apariție (România): 2014
Autor: Stephen King
Număr de pagini: 814
Traducere: Ruxandra Toma

22 Noiembrie 1963 a fost ziua în care a fost asasinat John F. Kennedy, președintele SUA, de către Lee Harvey Oswald, un fost pușcaș marin. Kennedy a fost împușcat mortal pe când efectua un tur al orașului Dallas într-o mașină decapotabilă alături de soția sa Jacqueline, fiind însoțiți de guvernatorul de atunci al statului Texas, John Bowden Connally, Jr. La 45 de minute după asasinarea președintelui SUA, Lee Harvey Oswald l-a omorât și pe ofițerul de poliție J. D. Tippit. Ucigașul lui Kennedy a fost arestat, dar nu a mai apucat procesul pentru că a fost împușcat de Jack Ruby, un afacerist din Dallas. După cercetări amănunțite, FBI și Serviciul Secret al SUA au ajuns la concluzia că Lee Harvey Oswald a acționat de unul singur. Titlul acestei cărți scrise de Stephen King este reprezentat de ziua în care președintele american a murit.

Cartea JFK 11.22.63 e cu totul neobişnuită pentru Stephen King, iar fanii lui cei mai înfocaţi cred că au avut un adevărat şoc atunci când au ţinut-o în mâini.
Romanul poate fi citit în chei extrem de diferite. Este un “what if” perfect: ce s-ar întâmpla dacă asasinarea lui Kennedy nu ar mai avea loc, cum ar decurge istoria din acel punct? Este un SF perfect în care Stephen King manevrează cu o fineţe extraordinară conceptul de călătorie în timp. Este cadoul perfect pentru adevăraţii lui fani, pentru că doar ei pot recunoaşte şi înţelege referinţele literare mai mult sau mai puţin subtile la operele anterioare ale “maestrului”.

Profesorul de engleză Jake Epping se întoarce în trecut cu scopul de a împiedica asasinarea lui J.F. Kennedy. Forţat de împrejurări să trăiască mai mult timp în America anilor ’50-’60, Jake se va îndrăgosti, iar relaţia lui cu Sadie care nu-i ştie secretul demonstrează clar că Stephen King e capabil şi de duioşie, şi de tandreţe, nu doar de clovni mâncători de oameni, ca să dau doar un exemplu horror. Lumea din trecut devine mai interesantă decât cea din prezent, care pălește în comparație cu aceasta. Tărâmul lui Demult (cum îl botezează Jake) este departe de a fi prăfuit și simplu. Deși e mai sărac în tehnologie și în mijloace de comunicare, este mult mai bogat în relații interpersonale.

Cartea JFK 11.22.63 de Stephen King o puteți cumpăra de la librăria online Libris. Tot acolo o să găsiți multe alte cărți SF care sunt în top 100 din toate timpurile.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link