Filmul Pe aripile vantului se intoarce pe HBO Max

Pe aripile vantului

Acum cateva saptamani, HBO Max a scos din grila de difuzare filmul Pe aripile vantului. Asta se intampla in timp ce in SUA erau revolte pe strazi impotriva brutalitatii politiei. Un american de culoare a fost omorat de un politist in timp ce il aresta. Politistul a stat cu genunchiul pe gatul barbatului de culoare minute bune, iar omul a murit. Orice strangulare care dureaza mai multe minute poate duce la lesin sau chiar moarte, iar asta o spun din proprie experienta pentru ca am facut ju-jitsu brazilian multi ani. Poti sa lesini un barbat puternic prin strangulare in 10 secunde. Sangele nu mai ajunge la creier, iar adversarul nu mai e constient de sine.

Ce a provocat revoltele din SUA?

Exista o filmare video clara unde lumea ii zicea politistului sa nu mai puna presiune pe gatului americanului de culoare care era deja cu catusele puse. Politistul nici nu s-a clintit si a facut ce a vrut. Au iesit americanii in strada, au dat foc la magazine, au vandalizat, au strigat tare: Black lives matter. Toate astea se intamplau in plina pandemie de coronavirus.

Nu o sa intru in chestiuni politice sau rasiste pentru ca nu asta e scopul acestui articol. Poate va intrebati care este legatura dintre brutalitatea politiei din SUA de acum si filmul Pe aripile vantului. Politistul care l-a omorat pe americanul de culoare este alb, este considerat rasist si acum este judecat pentru crima.

Actiunea filmului Pe aripile vantului, considerat de multi controversat, se petrece in timpul si dupa Razboiul Civil din SUA intre anii 1861-1865 unde o tabara lupta pentru eliberarea sclavilor, iar alta tabara pentru mentinerea sclaviei. Este denumit altfel Razboiul dintre Nord si Sud, un conflict politic si militar care s-a soldat cu moartea a peste 600.000 de soldati si 300.000 de civili. Personajul din filmul Pe aripile vantului Scarlett O’Hara, interpretat de Vivien Leigh, este fata unui stapan de sclavi care are o plantatie mare. Normal ca in film apar sclavi in preajma lui Scarlett O’Hara pentru ca asa erau vremurile atunci, dar HBO Max a scos acest film din grila.

Ce a schimbat HBO Max in filmul Pe aripile vantului?

Un video de 4 minute prezentat de Jacqueline Stewart apare acum pe HBO Max inaintea filmului Pe aripile vantului. Stewart zice:  “Watching Gone With the Wind can be uncomfortable, even painful. Still, it is important that classic Hollywood films are available to us in their original form for viewing and discussion.”

Cu alte cuvinte, stim ca este un film rasist, dar asta e istoria noastra, iar filmele clasice nu ar trebui cenzurate chiar daca prezinta realitati crude. E bine sa stim istoria ca sa nu o repetam.
Filmul Pe aripile vantului ar fi bine sa fie vizionat de cat mai multa lume si discutat la o bere sau un pahar de vin, nu in strada, rasturnand masini de politie.

You may also like...

2 Responses

  1. Ana says:

    O data am vrut sa imi cumpar aceasta carte, dar pana la urma am ales alta. FIlmul nu cred ca l-am vazut vreodata (desi stiu de el), se pare ca soarta imi arata ca nu e de mine.

    • alin13 says:

      Filmul merita vizionat din multe puncte de vedere. In special pentru scena de la final.
      Leigh: “Where shall I go? What shall I do?”
      Rhett Butler: “Frankly, my dear, I don’t give a damn”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link