Capatul mortii de Liu Cixin

Liu Cixin

Cand am pus prima ora mana pe o carte SF, nu credeam ca Liu Cixin imi va deschide mintea catre Univers ca o plasa de “Filamente zburatoare” capabila sa taie orice material. Cartile scrise de Liu Cixin sunt denumite hard SF, adica sunt pline de informatii despre stiinta, despre fizica cuantica, despre anumite teorii privind calatoria in spatiu, despre cele 11 dimensiuni ale lumii la scara microscopica, despre alte fiinte din alte galaxii care nu o duc asa de bine ca noi.

Cum ar fi sa traiesti pe o planeta, intr-un sistem tri-solar? Unde nu exista doar un singur soare ca in cazul Terrei, ci trei. O lume in care supravietuirea trebuie sa fie pe primul plan, iar arta, cultura si dragostea si anumite sentimente sunt pe planul 2. Extraterestrii de pe aceasta planeta isi exersau doar calmul si indiferenta pentru ca doar asa puteau sa supravietuiasca intr-un mediu ostil in care soarele, oricare dintre cei 3 putea sa transforme viata in scrum.

Extraterestrii au incercat diferite metode de supravietuire, toate sortite esecului. Singura sansa a lor era sa gaseasca o planeta locuibila unde sa ajunga si sa traiasca asa cum isi doresc. Oamenii de pe Terra au trimis si trimit mereu mesaje catre Univers in speranta unui raspuns. Multi specialisti de la noi cred ca este o greseala mare sa trimiti datele unde se afla Terra pentru ca multe civilizatii extraterestre ne vor distruge. Pana intr-o zi, cand un mesaj de pe Terra a ajuns pe planeta din sistemul tri-solar.

Niciodata in istoria noastra, o civilizatie mai puternica nu a trait in pace cu o civilizatie mai slaba. Vezi cazul indienilor care traiau in triburi din America de Nord care au fost decimati cu arme de foc aflate in dotarea albilor, cuceritori ai Vestului salbatic sau cazul aztecilor invinsi de spanioli. Aztecii s-au speriat de caii spaniolor pentru ca asa ceva nu au vazut niciodata. Au crezut ca este un semn de la zei. Va imaginati ce ar trece prin mintea noastra daca nave extraterestre imense ar survola peste orasele noastre?

Recenzie Capatul mortii de Liu Cixin

Capatul mortii este a 3-a carte din seria Amintiri din trecutul Terrei. Primele 2 volume SF din aceasta serie scrisa de Liu Cixin sunt: Problema celor 3 corpuri si Padurea Intunecata. Am avut noroc sa citesc aceasta serie in 2020, anul in care a aparut Capatul mortii la Nemira si astfel am putut sa citesc toate cele 3 carti fara sa mai astept un nou volum.

In Capatul mortii, Liu Cixin m-a bagat intr-un tren de mare viteza si m-a trecut prin toate statiile cunoasterii umane: de la istorie, literatura, filosofie, astrologie pana la nanotehnologie. Nanotehnologia reprezinta orice tehnologie ce se bazeaza pe abilitatea de a construi structuri complexe respectand specificatii la nivel atomic folosindu-se de sinteza mecanica.

Cixin iti explica anumite fenomene dupa acestea se intampla, asa ca ar fi bine sa ai rabdare pentru ca o sa intelegi tot. Stiu ca nu e o carte pentru oricine, dar daca ai terminat cel putin liceul si iti place sa citesti SF, vei intelege multe. Cred ca aceasta trilogie este la nivelul cartilor scrise de Asimov, in special seria Fundatia.

Capatul mortii, ultimul volum din seria Amintiri din trecutul Terrei a aparut in 2020 la Nemira si il poti cumpara de la libraria online Libris. Daca iti place sa citesti SF, aceasta serie ar fi bine sa fie in biblioteca ta.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link