Strazi intunecate. Antologie de urban fantasy vol. 2 – George R.R. Martin, Gardner Dozois

Străzi întunecate volumul 2 reprezintă o colecție de bucăți literare alese despre mistere și detectivi înconjurați de vampiri și spirite malefice, despre supranatural, fie că vorbim de vârcolaci, demoni, vrăjitori, spiriduși, mutanți sau ființe ce-și fac sălaș între dimensiuni. Dintre toate povestirile din volumul 2, Curiosul caz al deodantului de Lissa Tuttle mi s-a părut o scriere gri, fără nimic extraordinar sau memorabil, niște cuvinte aruncate pe hârtie, care nu m-au mișcat cu nimic. În schimb, Păzește-te de șarpe de John Maddox Roberts și Vulturul Adakian de Bradley Denton merită toți banii, așa cum se zice în popor.

1. Diferența dintre o enigmă și un mister de M.L.N. Hanover
După ce se descoperă o crimă oribilă, un detectiv este nevoit să lucreze cu un exorcist în deslușirea cazului. Suspectul, care fusese arestat, demonstra prin comportament și voce că este posedat de un demon. Exorcistul, care părea că are nesiguranța întipărită pe chip, va pleca pe urmele indiciilor, va vizita casa inculpatului și zona unde s-a înfăptuit crima, în speranța unor dovezi clare pentru că posedatul nu își recunoscuse fapta. Dialogul dintre detectiv și exorcist despre bine și rău, despre demoni și îngeri, dar și finalul m-au surprins plăcut.

2. Curiosul caz al deodantului de Lissa Tuttle
O să vă explic doar ce înseamnă deodant și o să trec la următoarea bucată literară. Este un termen pentru vechea lege englezească: deo,”lui Dumnezeu”, și dandum, “ceea ce trebuie să fie dat”. Se referea la orice posesiune care era cauza imediată pentru moartea accidentală a unei persoane, de exemplu o cărămidă sau un baston. Atunci, obiectul era predat Coroanei, ca să i se dea o întrebuințare pioasă.

3. Lord John și atacul zombilor de Diana Gabaldon
Diana Gabaldon este foarte cunoscută pentru seria OUTLANDER care s-a vândut în peste 25 de milioane de exemplare. Seria OUTLANDER este formată din 8 volume și prezintă aventurile unei asistente medicale(Claire Randall) din al Doilea Război Mondial care putea călători în timp și care se îndrăgostește de un războinic scoțian din secolul 18.
În povestirea Lord John și atacul zombilor, John va pleca cu o armată puternică în insula Jamaica ca să învingă o răscoală a sclavilor care se va transforma într-o luptă pentru supraviețuire printre zombi, șerpi, păianjeni veninoși.

4. Păzește-te de șarpe de John Maddox Roberts
Este povestirea care mi-a plăcut cel mai mult pentru că se petrece în vremea vechiului Imperiu Roman, iar eu sunt înnebunit după obiceiurile, zeitățile, lupta pentru putere și tradițiile din acea vreme. Decius Caecilius, un senator care în timpul liber este și detectiv trebuie să găsească un șarpe venerat de cei mai puternici aliați ai romanilor, marsi. Se spune că romanii nu au învins niciodată pe marsi și niciodată nu au câștigat un război de durată doar dacă au luptat împreună, umăr la umăr. Decius Caecilius are umor, folosește interogatoriul din zilele noastre ca metodă de a afla adevărul în acele vremuri, știe unde să caute și în final vă elucida misterul șarpelui dispărut.

5. În roșu, cu perle de Patricia Briggs
În acest thriller îl vei însoți pe detectivul particular vârcolac Warren Smith în goana lui pentru a rezolva un caz care implică zombi, vrăjitoare și avocați. Personajul principal este foarte cunoscut cititorilor seriei Mercy Thompson.

6. Vulturul Adakian de Bradley Denton
În loc să fac un mic rezumat al Vulturului Adakian, mai bine îți prezint un citat reprezentativ din această creație literară. Dacă îți dorești cartea Străzi întunecate. Antologie de urban fantasy vol. 2-George R.R. Martin, Gardner Dozois o poți cumpăra de la librăria online Libris.

„Vulturul fusese torturat până la moarte.
Așa arată. Era răstignit pe munte, cu aripile și picioarele desfăcute și capul răsucit într-o parte. Își ținea ciocul căscat larg, ca într-un țipat. Ochiul său deschis m-ar fi privit, dacă nu avea înfipt în el un cui lung, țintuind capul de pământ. Alte cuie îi fixau aripile și picioarele. Câteva pene răzlețe fâlfâiau în rafalele de vânt. Pasărea era imensă, având aproape trei metri lățime, de la vârful unei aripi la vârful celeilalte.”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link