Romania in NATO

Romania in NATO

Acum 15 ani, Romania a fost primita in NATO. In acea perioada, politicienii romani aveau doar o singura agenda importanta: intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana si in cea mai puternica organizatie militara de pe Terra.

Cand s-a format NATO?

Organizatia militara NATO s-a format oficial pe data de 4 aprilie 1949, iar scopul ei este in principiu defensiv. Daca o tara din NATO este atacata, toate celelalte tari membre raspund atacului in forta. Daca la inceput erau doar 12 tari membre in aceasta organizatie militara, numarul acestora a crescut la 29 tari din America de Nord si Europa, iar ultima tara care s-a alaturat de curand a fost Muntenegru pe data de 5 iunie 2017. Pana in anul 2024, toate tarile membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord au stabilit sa aloce 2% din buget pentru apararea tarii, iar asta implica investitii in avioane de lupta, sisteme anti-racheta, ultimele aparitii de arme de foc etc.

In articolul 5 al Tratatului NATO se specifica: „Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor si în consecinta, daca se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitand dreptul sau individual sau colectiv la autoaparare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Natiunilor Unite, va da asistenta Partii sau Partilor atacate, prin luarea în consecinta, individual si concertat cu celelalte parti, a acelor masuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea fortei armate, pentru a restaura si a menține securitatea zonei Nord-Atlantice”.

Operatiunile militare dintre NATO si Romania

Romania a trimis trupe de mentinere a pacii UNAVEM in Angola, IFOR/SFOR in Bosnia, in Albania, dar si in Afghanistan. In timpul razboiului din Yugoslavia, Romania a permis avioanelor NATO sa survoleze teritoriul nostru, iar bombardierele americane au pus capat razboiului civil din acea zona. Nu intru in detalii si stiu ca noi suntem apropiati de sarbi, dar daca faci parte dintr-o organizatie militara nu poti sa lasi loc sentimentelor in locul responsabilitatii pentru granite sigure si stabilitate in zona pentru tara ta.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link