Recenzie carte Si acum ce facem, micutule? de Hans Fallada
In incursiunile mele prin literatura universala am devorat multe volume unde actiunea e plasata in Al Doilea Razboi Mondial. De data aceasta, mi-am aruncat privirea pe volumul literar Si acum ce facem, micutule? de Hans Fallada, o carte ce prezinta perioada Marii Crize din Germania. Mai precis din Berlin, unde starea de spirit a tineretului sufera si adesea se intreaba: cu cine ar fi mai bine sa voteze – comunisti sau nazisti? Istoria omenirii ar fi luat o alta cale, mult mai pasnica daca nazistii nu ar fi ajuns la putere in Germania in acea perioada.
Recenzie Si acum ce facem, micutule? de Hans Fallada
Iohannes/Baiatul si Emma/Mielusica sunt doi tineri de 23 de ani care merg la ginecolog pentru a le prescrie un mijloc eficient de contraceptie, dar in schimb, primesc vestea ca urmeaza sa fie parinti. Avand in fata aceste noi circumstante, Hannes se hotaraste sa o ceara pe Emma de sotie, chiar daca pana in acea zi nu ii cunoscuse parintii. Acesti tineri se iubesc si se hotarasc sa il tina pe Pitic, chiar daca lumea din acele zile se intreba: cine ar mai face un copil cand rautarea, ura, violenta castiga tot mai mult teren.
Hans Fallada, publicat de POLIROM, isi contureaza personajele fara graba, adoptand un stil usor si placut. Desi este o poveste care ne aduce in prim plan greutatile din acele vremuri, autorul introduce pe alocuri mici povesti care ne fac sa zambim. Intamplarea cu supa Mielusicai de mazare este extrem de amuzanta. Tanara se plange ca mancarea ei trebuia sa iasa buna pentru ca a pus in ea tot ce trebuie. Se pare ca la cinci litri de apa pune un sfert de kilogram de mazare si un sfert de kilogram de carne, drept urmare supa iese extrem de subtire. A doua zi vrea sa dreaga supa si o puna la fiert pentru a se evapore apa care e in plus. Numai ca ea adoarme si se trezeste cand Baiatul vine de la munca, doar ca supa ei seamana acum cu niste carbuni si vinovat este tot el pentru ca daca venea mai devreme supa era tocmai buna.
Viata in doi nu este atat de usoara pe cat pare la inceput si mai ales pentru personajele noatre din cauza faptului ca nu au experinta si ca mereu trebuie sa faca calcule pentru a duce o viata decenta, dar cu multe limite si abtineri. Familia Pinneberg supravietuieste datorita unui singur lucru: iubirii. Aceasta este singura hrana care nu este rationalizata.
Personal m-a impresionat iubirea lor, dar in special a Baiatului. Ingrijorarea lui este fara margini dupa ce o aude pe o femeie tipand si intreaba: asa trebuie sa tipe si Mielusica lui cand o sa nasca? Poate ca nu o s-o mai revada niciodata.
Acest roman a vazut lumina zilei pentru prima data in urma cu foarte multi ani, dar Hans Fallada surprinde extrem de bine lipsa de experienta a tinerilor. O data cu venirea Micutului apar si cheltuieli in plus, dar acestea sunt amanate din cauza lipsei banilor. Parintii incepatori amana sa cumpere un termometru si cel mic plange o noapte intreaga, iar ei nu stiu daca plange pentru ca vrea sa fie tinut in brate sau din cauza faptului ca ar fi bolnav. In realitate, celui mic ii dadeau dintisorii.
Hans Fallada este un scriitor care cucereste, dar ramai extrem de suprins cand afli despre el ca o buna parte din viata a petrecut-o prin azilele de nebuni ori ca in tentativa lui de a se sinucide si-a impuscat un prieten. Aceste stari ale lui nu le transpune in scrieri.
Cartea Si acum ce facem micutule? de Hans Fallada o poti avea in biblioteca ta daca o comanzi de la libraria online Libris.
Recent Comments