Arta Razboiului de Sun Tzu
Sun Tzu a fost un renumit general militar chinez ce a apartinut dinastiei Zhou, o adevarata figura in istoria strategilor militari. Cartea a fost scris acum 2000 de ani, dar sfaturile si ideile din aceasta culegere de idei politice si militare se pot aplica si in zilele noastre in strada, in lupta dintre firmele mari, in aproape orice domeniu. Ar fi bine sa fii deschis la minte inainte sa citesti Arta Razboiului de Sun Tzu.
Ideile exprimate reprezinta scheletul care sta la baza strategiilor de succes in probleme de ordin militar si nu numai. Toate razboaiele se bazeaza pe inselaciune: prefa-te slab atunci cand esti defapt puternic, pacaleste-l cu momeli si mimeaza dezordinea, ataca-l cand este nepregatit, ar fi bine sa apari cand si unde nu esti asteptat.
Sunt 2 citate care mi se potrivesc ca o manusa. Stiu ce inseamna lupta unu contra unu pentru ca am practicat mult timp artele martiale si stiu ce inseamna si lupta de strada. Iar spusele lui Sun Tzu se aplica in orice conflict. Sunt oameni puternici si grei, dar care nu au conditie fizica si pot fi invinsi daca ai rabdare. Sunt oameni supli cu conditie fizica foarte buna, dar care nu rezista la atacuri rapide pentru ca se incalzesc mai greu si nu sunt concentrati la inceputul luptei. Sunt barbati care lupta dupa un anumit tipar si pe astia e foarte usor sa ii invingi. Trebuie sa fii atent la detalii.
1. Cand nu va cunoasteti inamicul, dar va cunoasteti pe voi insiva, sansele voastre de victorie sau infrangere sunt egale.
2. Daca nu va cunoasteti nici inamicul nici pe voi insiva, sunteti in pericol in fiecare batalie.
Un alt sfat bun prezentat in Arta Razboiului este sa alegi tu terenul unde se va da lupta. In cazul unui razboi trebuie sa fie un teren care iti ofera armatei tale multe avantaje. In zilele noastre, un teren bun de intalnire cu un dusman este un restaurant unde mananci des sau o strada unde ai crescut. Pentru ca stii bine locatia si avantajele si dezavantajele zonei. In plus cunosti caile de iesire in caz ca este nevoie de o retragere.
In final va las cu fraza care imi place cel mai mult: O armata poate fi comparata cu apa, asa cum suvoiul care curge evita inaltimile si se indreapta spre locurile joase, tot asa o armata evita forta si loveste slabiciunea.
Orice om are anumite slabiciuni, oricat de puternic ar fi. Doar trebuie sa le gasesti. Si intr-un conflict direct cu el, trebuie lovit in punctele slabe. Cartea Arta Razboiului de Sun Tzu are 111 pagini si o puteti cumpara de la libraria online Libris la un pret bun.
Recent Comments