O carte pe zi – Lista lui Schindler de Thomas Keneally

o carte pe zi

Problemele de zi cu zi ne absorb toata energia. Ulterior aceste necazuri analizate separat sunt lipsite de importanta, din cauza faptului ca le acordam importanta prea mare. Ai pierdut autobuzul, internetul nu functioneaza la capacitate maxima sau ai uitat telefonul, toate aceste sunt exemple de necazuri minore care strica buna dispozitie.

De multe ori iau problemele de la locul de munca si acasa, lucru care este daunator, dar vreau sa imi impun in viitor sa nu se mai intample. La aceste ganduri am ajuns dupa ce am terminat de citit Lista lui Schindler de Thomas Keneally si mi-a trecut prin cap ca un fulger: o carte pe zi face minuni.
Alaturi de aceasta carte de la editura Orizonturi am petrecut o luna intreaga, o perioada de timp mult mai mare decat ma asteptam din doua motive: Holocaustul, moartea miilor de evrei este inca un subiect dureros si al doilea motiv este acela ca in carte se regasesc extrem de multe detalii si un numar mare de personaje. Simteam efectiv sa fac pauze pentru a asimila ceea ce citisem.

O carte pe zi – Lista lui Schindler de Thomas Keneally recenzie

Am avut momente cand mi-am spus ca nu voi termina Lista lui Schindler de Thomas Keneally, dar a doua zi ii mai acordam o sansa si acum, dupa ce am terminat-o, ma bucur ca am citit-o. Oskar Schindler este industriasul care si-a riscat de nenumarate ori viata doar pentru a salva de la moarte un numar mare de evrei.

Am fost uimit sa aflu ca au existat si atunci evrei care incercau sa se impotriveasca noului sistem si care refuzau sa se angajeze undeva. Dupa desfiintarea ghetourilor acesti oameni si-au dat seama ca daca nu reusesc sa se angajeze rapid undeva, zilele lor sunt numarate. Existenta fabricii lui Schindler a fost posibila pentru ca acolo era un sublagar, dar unul unde oamenii erau bine hraniti si chiar respectati.

Oskar Schindler a fost un arian pur sange care provenea dintr-o familie bogata, familie care ii oferise lui Oskar sansa de a avea o copilarie confortabila din punct de vedere financiar. Era un mare iubitor de curse cu motociclete, de cadouri extravagante. Dupa modelul vazut in familie, se casatoreste cu Emilie, o tanara care semana foarte mult cu mama lui. Chiar daca el dezabropa comportamentul tatalui sau fata de mama sa, este suprinzator faptul ca si el va ajunge sa se comporte la fel cu sotia sa. Intr-o descriere plastica, dar deloc fortata, se poate spune ca Oskar si-a iubit evreii mai mult decat propria sotie. Este bine cunoscut faptul ca avea o amanta cu care locuia, dar la fel de cunoscuta este si relatia intima cu secretara sa. Suprinzator este faptul ca atunci cand Emilie venea in Cracovia la sotul sau, amanta disparea din apartament fara urma de repros.

Despre aceasta femeie din viata lui se pot spune multe, este un personaj extrem de important in viata lui Schindler cat si a fabricii lui dupa ce acesta isi muta afacera la Brinnlitz, foarte aproape de orasul natal. Aceasta femeie va afirma ulterior ca inainte de razboi cat si dupa terminarea acestuia, Oskar nu s-a remarcat intr-un fel anume. In vocea ei, chiar si dupa ce vietile lor o vor lua pe drumuri total diferite, nu se va simti nicio urma de repros pentru comportamentul sotului sau, iar acest aspect nu poate sa demonstreze decat cata iubire a avut pentru el si ca este intruchiparea demnitatii tacute.

Indiferent care este motivul care a determinat aceasta schimbare uluitoare in comportamentul lui Oskar, nu trebuie sa uitam ca acest arian pur sange i-a aparat pe evrei in timpul razboiului cu pretul vietii (fusese arestat de trei ori), cheltuind si ultimul ban pentru ei.

Viata lui Oskar Schindler dupa Al Doilea Razboi Mondial

Acest arian, a tinut un discurs inainte ca evreii sai sa fie eliberati, discurs in care ii indruma ce cale sa urmeze, dar chiar si dupa terminarea razboiului el va sta cinci minute in plus cu ei. Aceste minute au o importanta nemasurabila.

Terminarea razboiului nu reprezinta si finalul fericit la care ne-am fi asteptat. In 1963 Oskar Schindler era numit “lingaul evreilor”, se aruncau cu pietre dupa el si i se spunea ca trebuia sa arda o data cu evreii. Din cauza acestei presiuni psihice care se facea asupra lui, i-a dat o palma unui muncitor, urmand sa fie obligat sa plateasca daune.

Lectia invatata de mine e ca trebuie sa avem grija de gandurile noastre mai presus de orice, iar o carte pe zi te face sa intri in alte lumi pline de istorie cu personaje interesante si realitati incredibile.

Cartea Lista lui Schindler – Thomas Keneally este la reducere si o puteti cumpara de la libraria online Libris.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link