Recenzie Doctor Sleep

Doctor Sleep

Doctor Sleep, cartea scrisa de Stephen King, m-a adus cu picioarele pe pamant. Traim intr-o lume plina de ura si oamenii rai sunt peste tot, poate chiar in familiile noastre. Stephen King stie sa creioneze foarte bine personajele negative, dar si pe cele pozitive pentru ca sunt pline de defecte, de ganduri negre, de fapte din trecut care le bantuie des.

Doctor Sleep este continuarea romanului de succes Shining si inca din primele pagini este pus pe tava sufletul lui Danny, copilul care a supravietuit exploziei hotelului in prima carte din acest univers. La sfarsitul cartii Shining, 3 persoane au scapat cu viata: Danny, Wendy Torrance si Dick Halloran un fost angajat al hotelului Overlook. Danny si Halloran puteau sa comunice fara sa vorbeasca pentru ca amandoi aveau stralucirea, un fel de “special gift” cum zic americanii.

Danny, baiatul lui Jack Torrance, inca mai vede fantomele din hotelul Overlook si mama lui este speriata de moarte pentru ca stie ca aceste suflete chinuite vor lua forma intr-un fel sau altul si vor intra in casa, poate chiar in baie, in cada…

Recenzie Doctor Sleep de Stephen King

Danny este inca un copil si nu stie cum sa scape de fantomele din viata lui. Are inca stralucirea, la fel ca Dick Halloran, fostul bucatar, dar nu stie ce sa faca si cum sa scape de aceste suflete prinse intre viata si moarte. Pana intr-o zi cand primeste niste sfaturi bune. Halloran il viziteaza pe Danny si ii povesteste ceva groaznic din sanul familiei lui.

Halloran a fost abuzat fizic si sexual de unchiul lui. Acesta din urma ii punea pe masa toate felurile de mancare, inclusiv desertul si Halloran trebuia sa manance tot din farfurie daca dorea desert. Dar ce poti sa faci cand unchiul tau isi stinge tigara in bucata ta de tort? Asta in timp ce te mangaie intre picioare si te apuca cu forta de testicule.

Unchiul a decedat si asta a fost cea mai fericita zi din viata lui Halloran. Peste ceva timp, unchiul a inceput sa il bantuie si astfel Halloran a trecut la atac pentru ca avea stralucirea. A reusit sa il inchida pe unchiul lui intr-un seif sau o cutie metalica din mintea lui si asa a scapat de el. Danny a invatat toate astea de la fostul bucatar si cand fantoma din hotelul Overlook, Lorraine Massey, apare in baia familiei lui, copilul inchide usa cu zavorul in spatele lui. Fantoma radea, se vedeau dintii negri si galbeni intr-un zambet ca in filmele cu zombi, fara sa stie ce ii pregateste Danny – o inchisoare pe vecie in seiful din mintea lui.

Astea sunt faptele din primele pagini ale cartii Doctor Sleep de Stephen King. Apoi intra in scena un barbat in toata firea, dar care nu este pe calea cea buna. Este Danny, care se trezeste langa o femeie, mort de beat si de drogat, intr-o casa saracacioasa. Isi aduce aminte ce a baut, cum a tras cocaina cu femeia asta, cum au facut sex. Il doare capul de parca l-a lovit trenul. Nu isi mai aminteste nici macar orasul in care este.

Nu mai are bani in buzunare si incepe sa caute in geanta femeii. Stie ca a spart cu ea cateva sute de dolari din banii lui. Gaseste 70 de dolari in portofelul femeii pe care ii fura si cand sa ii bage in buzunar aude un sunt in spatele lui. Este un copil de cateva luni de zile. Danny il intreaba: Tu de unde ai mai aparut?

Copilul zice cu o voce somnoroasa: Mami? Danny zambeste in sinea lui si se gandeste ca toti am aparut din mami intr-un fel sau altul. Danny face curatenie pe masa pentru ca pustiul incepuse sa se joace cu mainile prin cocaina, pune flaconul de pastile undeva sus ca sa nu ajunga la ele asta mic si pleaca pe usa fara regrete. Tatal lui Danny a fost un alcoolic notoriu si la fel cum se zice in popor, aschia nu sare departe de trunchi. Ce am tastat pana acum se afla in primele pagini lae cartii Doctor Sleep, din colectia Armada asa ca v-am ferit de spoilere.

Intotdeauna m-am intrebat ce s-a intamplat cu Danny, pustiul din Shining. Acum stiu pentru ca Stephen King a reusit sa ma tina treaz nopti la rand doar ca sa termin Doctor Sleep. Cartea scria de King o gasiti la libraria online Libris la un pret acceptabil. Libris are multe romane scrise de Stephen King, asa ca aveti de unde sa alegeti.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link