Recenzie Eroii de Joe Abercrombie

Eroii de Joe Abercrombie

Am citit 2 serii de carti scrise de Joe Abercrombie: Prima Lege si Marea Sfaramata. In seria Prima Lege nu gasiti un personaj care sa nu va placa. Nu exista alb si negru in acel Univers plin de razboinici, oameni politici, spioni si femei puternice.

Mi-au intrat la suflet aceste personaje pentru ca sunt ca in lumea reala, nu exista oameni buni sau rai, exista personaje gri care sunt o combinatie intre calitati si defecte, intre ura si iubire, intre o jumatate de adevar si un sfert de minciuna. Ca sa va dau un exemplu clar, exista un razboinic din Nord care este foarte periculos in lupta, dar cand intra intr-o anumita transa poate ucide dusmanii cei mai fiorosi, dar si prietenii apropiati, chiar si copii daca sunt prin zona.

Prima Lege este formata in primul rand dintr-o trilogie: Taisul sabiei, Fara indurare, Puterea armelor. La un an dupa publicarea cartii Puterea armelor, in 2008, Joe Abercrombie a scris cateva romane de sine statatoare din acest Univers: Dulce razbunare, Eroii si Red Country.

In seria Marea Sfaramata de Joe Abercrombie, sunt doar cateva personaje care se ridica la nivelul celor din Prima Lege. Insa o sa aveti niste rasturnari de situatie si niste surprize placute sau neplacute sa cum se intampla in filmele de succes clasice. In plus actiunea din Mare Sfaramata se petrece mai mult pe mare, intr-o lume in care un sclav poate schimba istoria unui intreg continent.

Sa ne intoarcem la cartea Eroii publicata in 2011 care se poate citi fara sa parcurgeti cele 3 carti Taisul sabiei, Fara indurare, Puterea armelor, dar pentru o mai buna intelegere a personajelor, trimiteri catre eroi din trecut, motivele razboinicilor si aliantele create pentru ultima batalie, ar fi bine sa le cititi.

Recenzie Eroii de Joe Abercrombie

Nu exista eroi in aceasta carte. Fiecare protagonist este un personaj negativ pentru oponentul din armata adversa. La inceptul acestu articol am scris ca ar fi bine sa cititi trilogia din seria Prima Lege pentru ca multe personaje secundare din primele 3 carti devin personaje principale in romanul Eroii.

Joe Abercrombie are grija sa introduca si sa prezinte personajele cititorilor si apoi sa ii arunce in batalia de 3 zile care se deruleaza pe tot parcursul acestui roman. Toate personajele principale se vor schimba in cele 3 zile de lupta, nu exista nicio exceptie. Razboiul ii schimba pe toti.

Mi-a placut un citat despre razboi pe care vreau sa il impartasesc cu voi

“Imi place mirosul lui. Simtirea lui. Si-a frecat o mana in sus si in jos pe teaca patata a sabiei sale, scotand un sunet slab. Razboiul este sincer. Nu te minte. Nu trebuie sa spui scuze aici. Nu trebuie sa te ascunzi. Nu se poate. Daca mori? Si ce daca? Mori printre prieteni. Printre dusmani vrednici. Mori uitandu-te la Marele Nivelator in ochi. Daca traiesti? Ei bine, băiete traieste, nu-i asa? Un barbat nu este cu adevarat viu pana cand nu se confrunta cu moartea. Whirrun și-a bagat piciorul in iarba. Iubesc razboiul!”

Cartea Eroii de Joe Abercrombie o gasiti la un click distanta pe libraria online Libris.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link