General SS de Sven Hassel

general ss

In cartea General SS de Sven Hassel sunt prezentate luptele duse la Stalingrad care au fost printre cele mai sangeroase din al Doilea Razboi Mondial. Daca pica orasul care ii purta numele lui Stalin, armata germana cucerea intreaga Rusie. S-a varsat sange de ambele parti pentru fiecare metru patrat din acel oras aflat in ruine. Dezavantajul principal al armatei lui Hitler a fost reprezentat de uniformele de vara pe care le purtau soldatii germani in plina iarna ruseasca.

Recenzie General SS de Sven Hassel

Romanii au luptat cot la cot cu germanii la Stalingrad si la finalul razboiului, unii s-au intrebat de ce s-au purtat rusii urat cu noi. Am intors armele in 23 august 1944, dar era pe final de razboi si poporul roman a fost alaturi de Hitler mult timp. La Stalingrad fiecare zi era un iad pentru ambele armate aflate in conflict deschis.

Pentru germani a fost mult mai rau pentru ca erau imbracati cu uniforme de vara, iar rusii aveau niste manusi speciale pentru tragatorii de elita. Aveau manusi cu degete ca sa poti sa tragi cu arma si dupa ce executai foc cu foc, iti bagai manusa cu degete in alta manusa mai groasa. Nemtii nu aveau un asemenea echipament, iar foamea facea ravagii in randurile lor. Conteaza ce armament ai in dotare, dar daca nu esti aprovionat cu mancare si munitie, nu ai sanse reale de a mai scapa cu viata dintr-o lupta pe viata si pe moarte.

Generalul SS Ausberg a scos o coloana de supravietuitori din toate armele din incercuirea de la Stalingrad si i-a dus cu pierderi infernale mai mult de 1000km de la Stalingrad pana dincolo de Don, pe jos prin zapada, la linia noului front german. Hitler nu a mai ascultat de generalii lui in luptele de la Stalingrad, iar masina germana, care parea invincibila, s-a impotmolit in orasul care ii poarta numele lui Stalin.

In orice razboi trebuie sa stii cand sa ataci, dar si cand sa te retragi, iar aceste tactici de razboi sunt prezentate in detaliu in cartea General SS de la Armada. Nemtii nu mai aveau nicio sansa sa cucereasca Stalingradul, dar Hitler a dat ordine clare: nimeni nu face un pas inapoi. Disciplina germana s-a confruntat cu spiritul de sacrificiu al rusilor. Rusii au castigat batalia de la Stalingrad care a intors soarta razboiului, dar au avut cele mari pierderi omenesti dintre toate tarile participante.

Soldatii germani se retrag si sunt condusi de generalul SS Ausberg prin troinele de zapada din Rusia, urmariti de schiori rusi cu ochii oblici si cu ura scrisa parca pe frunte. Sven Hassel in cartea General SS are un stil aparte de a descrie razboiul cumplit. Parca esti cot la cot cu soldatii germani disperati sa scape cu viata din incercuirea Stalingradului.

General SS este o lectura lejera, fara expresii de stil nemaintalnite, dar cu o prezentare vie a evenimentelor din al Doilea Razboi Mondial. Aceasta carte scrisa de Sven Hasssel o puteti cumpara de la libraria online Libris, mai ales acum cand este in editie noua la Armada.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link