Recenzie Moarte si viscol de Sven Hassel

Moarte si viscol este prima carte scrisa de Sven Hassel pe care am pus mana intr-o zi de joi. Daca in alte creatii literare abia asteptam sa inceapa actiunea, in Moarte si viscol ai parte de lupte din Al Doilea Razboi Mondial la fiecare 2 pagini. Dupa ce vezi prin ochii autorului cateva batalii sangeroase, ai nevoie de o mica pauza, iar Sven Hassel stie cum sa te faca sa te relaxezi prin dialogul personajele sale. Cativa nemti care erau tanchisti, intre 2 lupte, povestesc fapte din trecutul glorios, intamplari hazlii sau cateva sfaturi valabile in situatii limita.

Recenzie Moarte si viscol de Sven Hassel

Aceasta carte care prezinta crudul adevar din Al Doilea Razboi Mondial iti ofera si cateva citate ale lui Hitler si Stalin, dar si informatii de baza pe care nu le gasesti in cartile de istorie. In momentul cand Hitler a atacat Rusia, lui Stalin nu i-a venit sa creada pentru ca aveau un acord de neagresiune. Rusii au fost invinsi la inceput pentru ca seful de stat major rus a luat cele mai proaste decizii. Unii ofiteri de top nu au respectat ordinele tampite de a ataca la baioneta si au folosit tehnici militare moderne. Acestia au fost executati de Stalin pentru ca nu au respectat ordinele militare, iar ofiterii care au pierdut orase si batalioane intregi pentru ca au atacat la baioneta, au fost trimisi in fata plutoanelor de executie.

Cateva mii de ofiteri rusi capabili au fost ucisi de Stalin, iar armata germana parea de neoprit. O problema majora a aparut in masina de razboi germana. Hitler a ordonat ca hainele de iarna sa nu fie date soldatilor germani pentru ca Moscova va cadea inainte de venirea iernii. Cand cerul s-a innorat in primele zile de noiembrie, soldatii nemti si-au dat seama ca razboiul este pierdut.

Una dintre cele mai friguroase ierni a avut loc exact in timpul atacurilor germane impotriva Rusiei. O asemenea iarna a reprezentat in trecut sfarsitul lui Napoleon cand a atacat Rusia. Un ofiter german de rang superior a declarat ca atunci cand pleci la razboi, vremea este un factor decisiv, dar Hitler credea ca este invincibil datorita razboiului total aplicat de soldatii germani. Hitler a fost primul comandat superm care a folosit avioane, tancuri si infanteristi in acelasi timp si a cucerit Franta si intreaga Europa, in afara de Anglia, in cateva saptamani.

Pe la pagina 100 din cartea Moarte si viscol din colectia Armada incepe chinul soldatilor germani. Daca ramaneai in urma si cadeai in zapada, ori mureai de frig ori erai mancat de lupi care te vanau in haita si nici nu apucai sa tragi cu arma din dotare daca erai singur. Frigul si zapada au fost inamicii lui Hitler in Rusia. Soldatii germani care au supravietuit razboiului din Rusia, au avut probleme mari la coloana vertebrala din cauza frigului. Unii isi mai puneau ziare pe sub haine pentru ca nu lasa sa patrunda frigul sau paie in bocanci ca sa tina de cald.

Daca facei greseala sa plangi din cauza razboiului sau a gandurilor negre, lacrima ingheta in ochi pentru ca era foarte frig. Apoi vedeai in ceata si nu mai stiai care e brigada ta si ramaneai in vreun colt uitat de lume, inghetat si fara nicio sansa de supravietuire.

Rusii au castigat acest razboi si pentru ca au luptat pana la ultimul om, in plus erau mult mai rezistenti in fata frigului. Stalin avea niste trupe speciale care te impuscau pe loc daca te retrageai. Nu exista cale de scapare pentru soldatii rusi. Ori erau ucisi de nemti ori de prietenii lor care aveau grija sa nu iasa din cuvantul lui Stalin.

Cartea Moarte si viscol o puteti cumpara de la libraria online Libris care are reduceri importante in aceasta perioada.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link