Fara indurare de Joe Abercrombie (Prima Lege #2)

Fara indurare

Titlul original: Before They Are Hanged
Editura Nemira
Colecția Nautilus
Autor: Joe Abercrombie
Număr de pagini: 664
Traducere: Ruxandra Toma
Data apariției: 16 mai 2017

Prima lege este una dintre cele mai bune serii de dark fantasy citite de mine în ultimii ani. Alcătuită din trei cărţi, “Tăişul sabiei”, “Fără îndurare” şi “Puterea armelor”, are tot ce îţi trebuie pentru a-ţi domoli setea de magie întunecată, expediţii la marginea lumii, eroi şi antieroi, creaturi ciudate, luptători duri, vrăjitori bătrâni şi lupte sângeroase cu săbii, topoare şi cuţite. Nu cred că va exista cineva care va reuşi să facă o pauză după ce va termina prima carte pentru a începe altceva.

Bayaz, Întâiul dintre Magi, după ce şi-a recăpătat locul în Consiliul Închis şi l-a făcut până şi pe Inchizitorul Glotka să tremure şi să (re)simtă gustul fricii, părăseşte curtea regală şi se îndreaptă spre Vechiul Imperiu, însoţit de un grup de oameni atât de diferiţi, de la aspect, cultură, până la pasiuni comune şi talente ascunse. Incepi să îţi pui şi mai multe întrebări în ceea ce îl priveşte pe misteriosul Mag şi de ce are nevoie de ei pentru a obţine o armă străveche, care ar putea împiedica izbucnirea unui nou război.

Logen Nouădegete, războinicul temut din Ţinuturile Nordice, este singurul care încearcă să comunice cu restul tovarăşilor de călătorie şi să risipească zidul de neîncredere care îi ţine despărţiţi, chiar şi în nopţile în care sunt nevoiţi să stea împreună în jurul focului pentru a nu muri de frig. Eforturile lui nu sunt mereu apreciate, însă răbdarea şi perseverenţa lui m-au impresionat. Gesturi mărunte, discuţii simple şi un zâmbet (bine, o încercare de zâmbet), pe care Ferro îl percepe ca fiind dezgustător şi ciudat, îl ajută pe Logen să capete treptat respectul celor din jur. Dar oare cum vor reacţiona când el va decide să le împărtăşească secretul său? Îl vor abandona sau îi vor accepta trecutul?

Ferro Maljinn, asasina şi arcașa care a ales să-l însoţească pe Bayaz doar pentru a se putea răzbuna pe gurkieni şi a-i distruge, preferă să călătorească la distanță față de ceilalți, să îi evite şi să se uite urât la oricine îndrăzneşte să îi vorbească sau să îi ofere un castron cu mâncare. Nu vrea să se ataşeze de ei, nu vrea să îşi facă prieteni, nu vrea să le cunoască poveștile sau să facă parte dintr-un grup, fiindcă ştie că totul se va sfârşi rău, ea va suferi şi va rămâne din nou singură, cu o lopată în mână, pregătită să le sape mormintele.

Sunt și alți eroi(Jezal dan Luthar, Sand dan Glotka, Collem West) care au un stil aparte în volumul Fără îndurare de Joe Abercrombie, dar Logen este preferatul meu. Este unul dintre cei mai duri luptători prin felul în care își ucide dușmanii, indiferent de numărul lor, dar și un personaj care știe să protejeze grupul din care face parte și e conștient că încrederea se câștigă pas cu pas.

Fără îndurare de Joe Abercrombie este disponibilă în librăria online Libris. Iar pentru că este foarte important și cum inchiei o recenzie de carte, va las cu un citat din volumul 2 din Prima Lege

Îl apucă de ceafă și îl vârî cu față în jgheabul pe unde curgea metalul topit în unde galbene, aprinse, furioase, iar căpățâna acestuia clocoti, împrăștiind aburi imputiti.
-Arzi! hohoti Sângerosul Nouă, iar hoiturile dezmembrate și rănile lor căscate și armele lor împrăștiate pe jos și fierul topit hohotiră împreună cu el.
Doar shanka nu hohotiră. Știau că le sunase ceasul.
Sângerosul Nouă îl văzu pe unul cum se ridică în aer și sare peste nicovală, cu o bată ridicată, gata să îi sfărâme capul. Înainte să îi poată para lovitura, o săgeată îi intră în gura căscată a acelui shanka, dându-l pe spate, mort precum un bulgăre de lut. Sângerosul Nouă se încruntă. Văzu și alte săgeți printre cadavre. Cineva îi strica toată distracția. Se va ocupa de asta mai târziu, pentru că acum ceva se năpustea asupra lui dintre cele patru coloane.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link