Recenzie Batranul si marea

Batranul si marea

Mi s-a spus ca articolele mele sunt reci, dar asa am crescut. Viata nu a fost blanda cu mine, am trait ca la Polul Nord, inconjurat de gheata, urmarit de ursi polari care doreau sa imi stearga zambetul de pe fata. Vantul napraznic si rece care imi brazdeaza barba mare si deasa e reprezentat de familia mea, de incercarile pe care le-am trait si care m-au facut din ce in ce mai puternic.

Umorul m-a tinut pe linia de plutire, iar cativa prieteni buni au fost ca aurora boreala (rezultat al impactului particulelor de vant solar in campul magnetic terestru) in toata splendoarea ei. Galileo Galilei a denumit prima oara acest fenomen Aurora boreala dupa Aurora care era zeita zorilor la romani si Boreas, titanul care reprezenta vanturile. Niciodata nu m-am vazut pe o plaja, relaxat, scaldat in razele soarelui.

Cartea Batranul de Ernest Hemingway si marea se aseamana cu viata mea, iar finalul acestei creatii literare m-a rascolit. Viata nu o sa fie blanda cu voi, dar trebuie sa luptati pana in ultima clipa cu armele pe care le aveti la dispozitie, sa va adaptati non-stop si sa luati cele mai bune decizii.

Recenzie Batranul si marea

Batranul si marea de Ernest Hemingway are 173 de pagini si am citit-o intr-o zi. Era o zi de vineri si in 3 sedinte de citit am terminat aceasta carte publicata de editura POLIROM.

Santiago, un pescar batran are un ghinion teribil pentru ca in ultimele 84 de zile nu a prins niciun peste mare. Batranul este tinut in viata de un tanar care are grija de el in fiecare zi. Pescarul cubanez, pasionat de baseball, si adolescentul au pescuit impreuna, dar pentru ca familia tanarului a considerat ca barca omului trecut de 60 de ani este blestemata sau pur si simplu batranul este ghinionist, pustiul s-a dus in alta barca de pescari. Batranul este singur si pleaca intr-o dimineata la pescuit cu gandul sa sparga ghinionul. Chiar se intreba de unde ar putea sa cumpere niste noroc si cine vinde asa ceva.

Dupa cateva ore bune, norocul ii surade lui Sabtiago. Prinde un peste de 6 metri lungime si se lupta cu el 2 zile ca sa il aduca aproape de barca si sa il ucida cu harponul. Este o victorie mare pentru batranul pescar, dar zambetul ii va pieri repede. Din cauza sangelui, rechinii incep sa dea tarcoale pestelui agatat de barca. La inceput vine doar unul, pe care Santiago il ucide, dar apoi se aduna in haita si vin din ce in ce mai multi. Lupta cu rechinii dureaza multe ore la rand, iar venirea noptii ii ingreuneaza batranului vederea si loviturile lui nu isi mai gasesc tinta.

Nu este o lupta cu marea si rechinii, este o lupta cu viata ta. Varsta te invata multe lucruri. Nu o sa mai zambesti ca atunci cand erai copil si nu aveai griji si probleme. In timp, incepi sa pierzi din ce in ce mai mult si sa castigi din ce in ce mai putin. Aici nu ma refer la bani. Daca batranul avea in barca lui niste sare, apa potabila in cantitate mai mare, inca un harpon in plus, daca ar fi fost mai tanar cu 20 de ani, poate ar fi razbit.

Batranul se lupta impotriva naturii, a timpului, a mortii si l-a final pare invins. Insa, pustiul are grija de el si se pregatesc pentru o noua iesire in larg, dar de data asta inarmati pana in dinti impotriva rechinilor. Nu mi-a fost mila de pescarul cubanez Santiago. Omul a facut ce i-a placut, pescuitul i-a dat un scop in viata. Chiar daca a trecut prin greutati si momente dificile, omul nu a renuntat niciodata la lupta. Am doar admiratie pentru acest om, iar cartea Batranul si marea nu ar trebui sa va lipseasca din bibiloteca.

Cartea Batranul si marea de Ernest Hemingway o puteti gasi la libraria online Libris la un pret bun.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link