Caligula de Anthony A. Barrett
Editura: ALL
An apariție: 2008
Autor: Anthony A. Barrett
Număr de pagini: 373
Traducător: Vladimir Agrigoroaei
Caligula de Anthony A. Barrett face parte din Colecția Împărați Romani de la editura ALL, iar volumele despre Hadrian și Traian se găsesc foarte greu. Caligula și Nero încă mai sunt la vânzare și dacă vă place istoria Imperiului Roman, ar fi bine să nu mai stați pe gânduri.
Numele împăratului Caligula vine de la caliga, încălțăminte a soldaților romani. Când avea 4 ani, mama lui Caligula l-a îmbrăcat ca pe un soldat și a devenit mascota legiunilor romane. Acesta era fiul unui general Germanicus, recunoscut pentru faptele de vitejie, dar mai ales pentru că era un bun diplomat și negociator. Anumite legiuni, mai ales cele de la Rin, se rasculau des pentru că nu aveau condiții bune sau nu erau plătite la timp. Iar în aceste cazuri, era trimis Germanicus(era foarte respectat de soldații romani) pentru a liniști trupele.
Când a ajuns Caligula împărat, a avut o perioadă în care a fost pe aceeași lungime de undă cu Senatul roman, cu poporul și cu armata. Nu a făcut excese în primele 6 luni, a respectat cu strictețe legile și valorile romane. Părea că va deveni unul dintre cei mai buni împărați. Dar după un anumit timp, obosit de evenimentele dese din viața de suveran, a căzut la pat lovit de o boală. Când și-a revenit, parcă totul s-a schimbat în sufletul și în mintea lui, a început să vadă dușmani și conspirații la fiecare pas.
Astfel, au început primele epurări, prin uciderea sau exilarea celor pe care îi vedea ca amenintări serioase. Printre primii executați a fost vărul său, pe Gemellus. Unii spun că s-a sinucis, deși indiciile lui Suetonius arată că de fapt, Caligula l-a otrăvit. Nimeni nu mai era în siguranță.
Există multe mituri legate de domnia lui Caligula în cartea scrisă de Anthony A. Barrett. Unii spun că și-a făcut calul, denumit Incitatus, senator. Asta nu e adevărat pentru că dușmanii lui aveau obiceiul să exagereze. Nu și-a făcut calul senator, dar i-a construit un grajd din materiale de lux într-o zonă selectă și a obligat locatarii cartierului să facă mereu liniște pentru a lăsa calul să se odihnească.
Caligula avea un umor negru greu de înțeles pentru acea perioadă și din această cauză au apărut povești ciudate despre viața lui. La o întâlnire cu senatorii, împăratul i-a arătat piciorul unui roman cu sânge albastru, iar acesta din urmă a crezut că vrea să îi sărute degetele de la picioare. Iar asta era o jignire mare în societatea romană. De fapt, Caligula se lăuda cu noile lui încălțări.
Sfârșitul acestui imparat devenise o chestiune de timp. Aristocrația își dorea eliminarea lui, senatorii la fel, până și oamenii simpli se săturasera de nebuniile lui. În aceste condiții la 24 ianuarie 41 d.Hr., Caligula este înjunghiat în timp ce se adresa unei trupe de actori despre arta dramatică. Aproape 30 de senatori şi membri ai gărzii pretoriene, în frunte cu comandantul acesteia, îşi implantau pumnalele în cel care avea să fie catalogat drept cel mai infam lider al Romei.
Cartea Caligula de Anthony A. Barrett o puteți cumpara din libraria online Libris.
„Se spune că împăratul Commodus a trimis un om la moarte numai pentru că ar fi citit Viața lui Caligula de Suetonius. Pedeapsa putea părea exagerată, să nu uităm însă că niciunul din împărații romani, poate doar cu excepția lui Nero, nu a avut un comportament atât de scandalos precum Caligula. În plus, lui Nero i-au trebuit 14 ani să își desăvârșească imaginea, pe când lui Caligula doar 4. Chintesență a despotului nebun, Caligula a inspirat piese de teatru, filme și câteva seriale de televiziune. Unele dintre evenimentele din timpul domniei lui au avut consecințe pe termen lung. Caligula plănuia să cucerească Britannia, iar planul lui a fost pus în aplicare doi ani mai târziu de succesorul lui. În timpul domniei lui s-a produs primul val de antisemitisim din lumea romană, iar Caligula a fost primul împărat roman în adevăratul sens al cuvântului, care a fost investit de Senat cu puteri nelimitate peste o mare parte a lumii civilizate.”
Recent Comments