Nero de Edward Champlin

Nero

Editura: ALL
An apariție: 2006
Autor: Edward Champlin
Număr de pagini: 318
Traducător: Gabriel Tudor

În luna iunie a anului 68, împăratul roman Nero era vânat de dușmanii de moarte Vindex și Galba. Ultimul, un aristocrat roman cu sânge albastru la fel ca al împăratului, se îndrepta cu armata spre Roma. Atunci Nero află că escorta lui militară își luase tălpășița. Știa că nu mai are mult de trăit și a ordonat să vină la el gladiatorul preferat, Spiculus, ca să îi pună capăt suferinței. Dar Spiculus nu a venit și nici alt ucigaș profesionist și atunci Nero a spus: “Așadar, nu mai am nici prieteni, nici dușmani?”

Împăratul roman a fost declarat dușman al poporului de către Senat și asta însemna o soartă groaznică pentru Nero. Urma să fie vârât cu capul într-un jug și târât gol, pe străzile urbei și apoi biciuit cu vergile până la moarte.
Nero a stabilit să plece cât mai repede, dar nu avea șanse mari de scăpare pentru că era înconjurat de dușmani din toate părțile: Galba, Senatul, poporul roman. Decide să se sinucidă și își taie gâtul, chiar când un centurion, care îl urmărea de ceva timp, intră în cameră. Acesta din urmă încearcă să îi oprească sângerarea, dar nu reușește. Ultimele cuvinte ale împăratului roman au fost: “E prea târziu.”

Timp de 14 ani, între 54 și 68, acest împărat a domnit la Roma, ca suveran al celui mai mare imperiu al vremii. Și-a ucis mama și în timp ce orașul era în flăcări, el cânta nepăsător la liră. S-a căsătorit cu o soră vitregă, pe care a ucis-o, apoi a curmat viața altei surori vitrege. L-a otrăvit pe fratele sau vitreg, Britannicus. De fapt, a executat sau asasinat majoritatea rudelor sale.

Cartea Nero de Edward Champlin nu prezintă evenimentele din viața împăratului în ordine cronologică. Începutul acestui volum începe brusc cu moartea împăratului roman. Apoi sunt prezentate mari teme din viața lui Nero: relația cu mama lui, incendiarea Romei, persecutarea creștinilor, relațiile cu nevestele lui, acțiunile nesăbuite din politică. Dacă vă place Imperiul Roman și istoria veche, atunci Nero de Edward Champlin nu trebuie să vă lipsească din bibliotecă. O puteți comanda de la librăria online Libris.

„Drumul lor șerpuia printre tufișuri încâlcite, printre tufe de mure și stuf. Doar cu dificultate-uneori Nero era obligat să își înfășoare mantia în jurul tălpilor-au ajuns într-un final la zidul din spate al vilei. Aici, Phaon l-a implorat pe împărat să se ascundă într-o groapă săpată în nisip, dar Nero a refuzat, susținând că nu vrea să ajungă în pământ atât timp cât viață mai palpita în el. Obligat să aștepte până când tovarășii lui săpau pe sub zid, ca să ajungă în curtea vilei, împăratul și-a astâmpărat setea bând direct dintr-un heleșteu aflat în apropiere. Fără să își piardă umorul, el le-a spus celorlalți: Iată răcoritoarele lui Nero. ”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link