O carte pe saptamana – Mana stanga a intunericului de Ursula K. Le Guin

o carte pe saptamana

Am perioade in care citesc des si in aceste vremuri bune pentru cultura mea generala imi propun sa termin o carte pe saptamana. Inainte sa cumpar un roman bun, fac cercetari pe net si citesc recenzii de la romani, dar si straini pe siteuri specializate ca librarything, bookstr sau libib, iar ultima carte citita de mine este “Mana stanga a intunericului” de Ursula K. Le Guin din colectia SF & Fantasy care a primit premiile Hugo si Nebula si a influentat toata literatura science fiction pana in ziua in care scriu aceasta recenzie.

Recenzie Mana stanga a intunericului de Ursula K. Le Guin

Genly Ai, protagonistul creionat de Ursula K. Le Guin, este ambasador pe planeta Gethen cu scopul de a convinge conducatorii acestui corp ceresc sa se alature Uniunii interplanetare Ekumen. Locuitorii planetei Gethen se deosebesc de oameni pentru ca au fost nevoiti sa se adapteze la un climat foarte rece, unde supravietuirea este pe primul plan. Din acest motiv nu sunt razboaie pe aceasta planeta pentru ca lupta acestor extraterestrii cu natura reprezinta totul. Se ucid intre ei, dar nu zeci de mii impotriva altor zeci de mii asa cum a fost pe Terra in toata istoria ei.

A doua deosebire fata de oameni este reprezentata de faptul ca locuitorii planetei Gethen sunt ambisexuali. In majoritatea timpului ei sunt neutri, dar cateva zile pe luna intra intr-o faza sexuala denumita kemmer. Fiecare poate deveni mascul sau femela, iar daca e femela si ramane insarcinata, va pastra caracteristicile sexului frumos pana la nastere.

Genly este un pamantean, barbat in toata firea si nu intelege acest mod de a trai a celor pe cea mai friguroasa planeta din Univers. Chiar zambeste intr-o zi cand aude ca regele unei puternice zone a ramas insarcinat. Genly Ai nu este un baiat rau, dar este confuz si izolat pe o planeta ciudata din multe puncte de vedere.

Cine este Therem Harth Estraven?

Un at personaj interesant care apare in carte este reprezentat de Therem Harth Estraven, un locuitor al acestei planete care este acuzat de tradare pentru ca dorea sa se alature Uniunii interplanetare Ekumen. Therem Harth Estraven este intelept si incearca sa ii explice lui Genly ce reprezinta de fapt: Totul este yin si yang, lumina este mana stanga a intunericului? Lumina, intuneric. Frica, curaj. Caldura, frig. Barbat, femeie. Esti tu insuti, amandoua. O umbra pe zapada.

Cartea Mana stanga a intunericului de Ursula K. Le Guin este despre umanitate, iubire, tradare si acceptare, dar nu este lejera. Sunt pagini din carte care nu pot fi parcurse cu sufletul la gura. Nu este o carte de actiune, e o creatie literara care te indeamna sa reflectezi la numite concepte din lumea noastra.

Mana stanga a intunericului de Ursula K. Le Guin o poti achizitiona de la libraria online Libris. Citeste o carte pe saptamana!

Sursa poza skyandtelescope.com

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link