Poezii de Mihai Eminescu

Mihai Eminescu

Am biblioteca plina de scriitori si poeti cunoscuti, dar Mihai Eminescu lipsea din colectia mea. Nichita Stanescu si Mihai Eminescu sunt in top 3 in preferintele mele. Amandoi rezoneaza cu sufletul meu si cu trairile mele si am cautat pe Libris cateva volume de poezii ale poetului nostru legendar cu prenumele Mihai, care reprezinta si in istorie un nume mare – vezi Mihai Viteazul, cel care a unit Moldova, Muntenia si Transilvania pentru prima data in 1600.

Capul lui Mihai Viteazul este ingropat la Manastirea Dealu din Targoviste, iar daca nu ati fost niciodata acolo, va recomand sa o faceti. De sus se vede tot orasul care a fost capat de linie pentru Nicolae Ceausescu in 1989. La Manastirea Dealu este o liniste care iti patrunde in suflet sau in mintea plina de ganduri negre, plus ca aveti mai jos cateva terase unde puteti sa mancati sau sa beti o cafea si sa va bucurati de priveliste. Hai sa revenim la Mihai Eminescu.

Am gasit cartea Poezii de Eminescu publicata de editura TANA. Stiu ca gusturile sunt discutabile, dar Eminescu este recunoscut oficial ca poetul numarul 1 in Romania, iar asta nu o spune unul oarecare din Targoviste, Bucuresti sau Cluj, ci oameni de cultura importanti din tara noastra.

Recenzie carte Poezii de Mihai Eminescu

Acest volum de poezii a aparut in 2018 la editura TANA si contine cele mai importante realizari ale lui Eminescu: Luceafarul, Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie, Sara pe deal, Epigonii, Lacul, Dorinta, Calin(file din poveste), Povestea codrului, Povestea teiului, Scrisoarea a 3-a, Pe langa plopii fara sot, Somnoroase pasarele, Ce te legeni, Mai am un singur dor etc.

Luceafarul este cea mai cunoscuta poezie a lui Mihai Eminescu.

Despre felul cum s-a nascut marele poem romantic, capodopera a creatiei lui Eminescu a lasat marturie insusi poetul. Din marturia sa reiese ca pornind de la o sursa, de la un izvor popular poemul a trecut printr-un indelungat proces de creatie. Dupa ceea ce spune rezulta ca principala sursa de inspiratie a fost un basm popular romanesc cules si publicat intr-un memorial de calatorie, aparut la Berlin in 1861 de catre germanul Kunisch. Basmul se intitula Fata din gradina de aur. In acelasi memorial de calatorie Kunisch a mai publicat un basm care asemenea a fost cunoscut de Eminescu, a preluat ceva si din aceasta, dar sursa principala ramine “Fata din gradina de aur”.

In basmul publicat de Kunisch este vorba despre o frumoasa fata de imparat pe care tatal ei o inchide intr-un castel inconjurat de o gradina de aur pentru a nu fi vazuta de ochii unui muritor. De fata de imparat se indragosteste un zmeu, dar fata speriata de nemurirea lui il refuza. Zmeul insista, iar fata ii cere acestuia sa fie muritor de rand ca si ea. Pentru ai dovedi dragostea zmeul se duce la creator sa-l dezlege de nemurire, dar acesta i-l refuza. Daca nu ati citit Luceafarul, sa va faceti timp pentru ca merita din plin.

Stiu ca sunt printre voi oameni care nu pun mana pe carti pentru ca nu au timp. Stii cat iti ia ca sa citesti o poezie scurta a lui Eminescu? Doar de cateva minute ai nevoie. In loc sa pierzi vremea pe Facebook, Instagram sau mai nou Tik Tok, poti sa pui mana pe o carte de poezii si pentru cateva minute sa intri in alta lume. Orice carte iti poate oferi ceva nou, iti va ramane in minte un citat, o vorba inteleapta, o strofa dintr-o poezii care te poate ajuta in viitor.

Volumul de poezii scris de Mihai Eminescu il gasiti la librarie online Libris la un pret foarte bun.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link