Recenzie Anotimpuri diferite de Stephen King

Anotimpuri diferite

Inchisoarea ingerilor este cel mai bun film din toate timpurile de pe site-ul IMDB(Database of information related to films), dar putini romani stiu ca a fost inspirat din nuvela cu acelasi nume scrisa de Stephen King. Inchisoarea ingerilor face parte din cartea Anotimpuri diferite care este in top 3 in preferintele mele.

Nu credeam ca o sa citesc o carte scrisa de Stephen King mai buna decat IT, Shining sau Carrie, dar Anotimpuri diferite e o opera de arta. S-a intamplat sa dau o pagina si sa strig in gura mare cat de bine poate sa scrie omul asta. Inca de la primele paragrafe orice detaliu este important, orice gluma buna se potriveste ca un gardian si gratiile de fier intr-o inchisoare de maxima siguranta, iar speranta este o arma cu 2 taisuri pentru un condamnat pentru crima.

Recenzie Anotimpuri diferite de Stephen King

Cartea Anotimpuri diferite este impartita in 4 povestiri: Inchisoarea ingerilor, Un elev capabil, Cadavrul si Metoda respiratiei. Cine a citit volume literare de Stephen King stie ca este un maestru al romanelor de groaza. Imi aduc aminte cand am rasfoit prima oara Shining in casa bunicilor mei, pe la ora 3 noaptea, aveam impresia ca usa de la dormitor incepe sa se deschida usor, iar o un ceas masiv cu pendula care era deasupra capului meu va cadea si ma va trimite in lumea umbrelor. Cateva ore nu am mai putut sa dorm. Stephen King mi-a sadit niste seminte de groaza in minte cum nu a reusit nimeni altcineva, indiferent ca vorbim despre filme, carti sau viata reala.

In aceste 4 povestiri elementul de groaza este la nivel mic, iar King poate sa scrie despre orice si sa te atraga in lumea lui ca intr-o mlastina foarte cautata de turisti, dar plina de capcane mortale.

Inchisoarea ingerilor – Este total diferita de scrierile lui Stephen King pentru ca nu exista groaza sau fenomene supranaturale, dar teroarea oamenilor inchisi cu niste pradatori fara scrupule, m-a facut sa inteleg de ce anumite intamplari din carte nu au fost imortalizate si in filmul cu acelasi nume. Sunt anumite scene de violenta, viol in grup, care ar fi facut pe unii spectatori sa se ridice si sa plece din sala de cinema.

Inchisoarea ingerilor este despre speranta si supravietuire intr-o inchisoare din anii 70 unde nu existau camere de supraveghere. Un avocat, Andy Dufresne, este acuzat ca si-a ucis sotia si pe amantul acesteia si primeste ani grei de inchisoare pentru ca fiecare victima avea 4 gloante in corp, iar pistolul folosit avea doar 6 gloante in incarcator. Cu alte cuvinte a stat si a incarcat din nou si a tras iar plin de ura. Poate judecatorul ar fi inteles criza de gelozie, desi crima este cea mai urata fapta posibila si nu exista scuza pentru asa ceva, daca pleca dupa ce a tras 6 gloante.

Andy Dufresne a fost denumit de presa “asasinul impartial”pentru ca fiecare victima a avut 4 gloante in corp. Condamnatul si-a sustinut nevinovatia si a recunoscut ca a cumparat pistolul cu gandul sa se sinucida, ca a baut in seara respectiva si a stiut locatia celor 2 porumbei indragostiti, dar ca a plecat acasa si a dormit. Viata lui se va schimba radical din prima zi cand va pasi in inchisoarea de maxima siguranta, iar lupta lui de supravietuire este povestita de prietenul lui cel mai bun de acolo – Ellis “Red” Redding.

Un elev capabil – Un pusti de 17 ani din SUA era fascinat de Al Doilea Razboi Mondial, in special de lagarele de concentrare. Prin revistele de razboi sunt si cateva poze cu cei care au condus lagarele de concentrare, iar intr-una din imagini apare o figura cunoscuta, un vecin al adolescentului. Cei 2 se vor intalni si vor discuta pe larg ororile din lagarele de concentrare. Oare cine e monstrul in aceasta povestire? Fostul sef nazist sau Todd, adolescentul sadic?

Cadavrul – 4 prieteni buni pleaca in cautarea unui copil disparut cu gandul sa ajunga eroii orasului daca il vor gasi. Este o povestire care nu arunca in trecut, in vremurile copilariei, in vacanta de vara, cand umblam prin paduri si ne intorceam seara acasa.

Metoda respiratiei – Nu avea cum sa lipseasca din aceasta carte groaza preferata de Stepehen King. Este povestea unei femei care vrea sa aduca pe lume un copil in niste vremuri in care judecata familiei sau a societatii era aspra. O femeie puternica, independenta va reusi sa treaca peste orice obstacol, chiar si moartea?

Cartea Anotimpuri diferite o puteti cumpara de la libraria online Libris care ofera reduceri importante in aceasta perioada in care suntem nevoiti sa stam mai mult in casa.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link