Miturile Nordului de Kevin Crossley-Holland

Miturile Nordului mi-au facut viata mai buna intr-o perioada de frig extrem in Romania. De o saptamana e un ger in zona noastra ca in Rusia, iar daca acolo au iesit oamenii la proteste, pot si eu sa citesc o carte despre zeii din Nord in sufragerie, la caldura, langa o ceasca de cafea sau ceai de fructe de padure. Mi-am facut un program zilnic si daca nu sunt pe Clubhouse, o noua retea de socializare audio, citesc carti bune. La ora 13, in fiecare zi, pun mana pe un volum literar si intru intr- lume noua, unde Thor, zeul tunetului si Odin, cel mai puternic si intelept dintre zeii din Nord imi predau lectii de viata dintr-o lume plina de uriasi de piatra sau gheata, pitici mestesugari sau zeite superbe ca Freya.

Universul din Miturile Nordului – Yggdrasill e un frasin imens care face legatura intrecele 9 lumi ale mitologiei nordice. Are 3 radacini,fiecare ajungand la cate una dintre cele 3 trepte ale universului. Prima radacina este infipta in ASGARD,taramul zeilor si al zeitelor.

A doua radacina ajunge in MIDGARD, taramul oamenlor si al piticilor.Tot in aceasata zonase afla si JOTUNHEIM, taramul gigantilor care sunt dusmanii de moarte ai zeilor.

Midgard este legat de Asgard prin BIFROST, un pod format dintr-un curcubeu triplu si inconjurat de un sarpe enorm, JORMUNGAND. Acest sarpe, dar si lupul enom Fenrir sunt copiii lui Loki.

A treia radacina a lui Yggdrasill se intinde pana in strafunduri, in NIFLHEIM, lumea celor moti. Daca mureai de batranete sau boala ajungeai in acest tinut al mortilor. Daca mureai in lupta, ajungeai in VALHALLA, lacasul lui Odin aflat in Asgard.

Sa revenim la Loki, care era fiul unor giganti, dar care a trait mai mult printre zei. Loki poate lua orice forme,atat umane, dar si animale. Este siret si malefc fiind direct raspunzator de moartea lui Baldur.

Miturile Nordului pot fi citite de copii de peste 10 ani, de adolescenti,dar si de oameni in toata firea care vor sa mai uite de pandemie. Are cateva ilustratii superbe, plus povesti cu zei si giganti din care poti trage cateva invataminte.

Miturile Nordului e o carte pe care o puteti cumpara de la libraria onine Libris.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link