Litania fricii din cartea Dune

Paul Atreides sau Muad’Dib, personajul principal din prima carte din seria Dune, spune pentru prima oară Litania fricii pe planeta deșertică Arrakis. Incantația din ritalul Benne Gesserit este folosită și de mama lui Paul, Doamna Jessica. Aceasta face parte din Bene Gesserit, care este o forță politică și religioasă, iar femeile care sunt apropiate de Jessica își antrenează mintea și corpul ani de zile la rând, nu le poți citi gesturile sau gândurile pentru că nu lasă să se vadă niciun sentiment. Fiecare mișcare a lor este calculată și are un scop precis.

Litania fricii din cartea Dune

” Să nu mă tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea măruntă, purtătoarea desființării totale. Voi înfrunta frica. O voi lasă să treacă peste mine, prin mine. Și, după ce va fi trecut, îmi voi întoarce ochiul interior și voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi rămâne doar eu.”

Este Dune cea mai buna carte SF din toate timpurile?

Pentru mine, Dune este numărul 1 din toate cărțile SF citite și nu au fost puține. Am biblioteca plină de volume literare de acest gen, dar nimic nu se compară cu prima carte din această serie din care mai fac parte: Mântuitorul Dunei, Copiii Dunei, Împăratul-zeu al Dunei, Ereticii Dunei și Canonicatul Dunei.

Această carte are tot ce va doriți: intrigă politică, un relief deșertic unde fiecare strop de apa contează, chiar și o lacrimă, un concept fantastic (capacitatea unor oameni de a avea amintirile tuturor stramosilor lor, din cele mai vechi timpuri).  

Viermi uriași care trăiau în deșert și care puteau să inghită orice vietate care se mișca deasupra lor. De aceea, fremenii, locuitorii de pe planeta Dune, nu mergeau normal prin deșert. Făceau un pas, apoi așteptau, apoi 3 pași mici, apoi 2 laterali, doar că să nu provoace un atac al unui vierme de deșert care simțea imediat vibrațiile unui om care aleargă. Fremenii se mișcau așa de la o stâncă la alta și erau în pericol de moarte doar dacă călcau pe nisip.

Dacă nu vă place SF-ul, cu atât mai mult ar trebui să încercați măcar prima carte. Dacă n-o să va placă, abia atunci puteți afirma cu certitudine că SF-ul nu e genul vostru.

De curând, Nemira a publicat o nouă ediție a acestei cărți (2019) cu sprijinul celor de la Armada Clasic și arată bestial.

„O poveste unica… Nu se compară cu nimic, poate doar cu amploarea epică din Stapanul inelelor.“
Arthur C. Clarke

„Cel mai important roman SF din toate timpurile. Este convingător, puternic, genial.“
Robert A. Heinlein

„E posibil ca Dune să fie mai actual acum decât atunci când a fost publicat.“
The New Yorker

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link