Fundatia de Isaac Asimov

Asimov Fundatia

Cand am facut un top 10 al cartilor SF, “Fundatia” de Isaac Asimov si-a gasit locul in primele 3. Pe primul loc se afla “Dune” de Frank Herbert, dar seria de carti “Fundatia”, care la inceput a fost formata din 3 volume, mi-a intrat la suflet si in minte si nu a mai iesit de acolo perioade lungi de timp, dar nu sute sau mii de ani la fel ca in Imperiul care este gata sa se prabuseasca descris de Asimov. Scriitorul american a castigat premiul Hugo pentru “Cea mai buna serie de carti SF” din toate timpurile, iar incepand din 1981 a mai scris 4 volume strans legate de acest Univers.

Cine este Seldon?

Un geniu al matematicii cu numele de Seldon poate prezice viitorul si decaderea Imperiului prin metode stiintifice. Ajunge la un acord cu Imparatul si este trimis la distanta mare de capitala, pe o planeta fara mari resurse alaturi de 100.000 de oameni de stiinta. Motivul mutarii pe planeta Terminus era alcatuirea unei Enciclopedii cu toate informatiile importante ale omenirii, iar in cazul prabusirii Imperiului, acestea sa fie accesate rapid, iar perioada neagra imediat dupa distrugerea acestui sistem politic sa fie cat mai scurta si un nou Imperiu sa renasca din cenusa.

Epoca neagra care normal ar dura 30.000 de ani poate fi redusa la 1000 de ani de Seldon. Acest geniu al matematicii se foloseste de intreaga populatie a sistemului solar pentru a prezice viitorul. Cartea nu se bazeaza pe un anumit personaj sau o serie de personaje si sare de la o generatie la alta foarte brusc. Daca nu iti place genul SF, va fi greu sa iti intre sub piele transformarile oamenilor in sute de ani si politica dusa in acel colt de Univers. Daca unii conducatori merg pe principiul “Violenta este ultimul refugiu al incompetentilor”, altii din noua generatie merg pe principiul folosit si in strada in zilele noastre “Cine loveste primul, castiga!”

Ce reprezinta Fundatia?

Fundatia este o colonie formata din oameni de stiinta alesi de Seldon, cu baza pe planeta Terminus si care are ca scop scurtarea perioadei negre dupa caderea Imperiului. Fundatia reprezinta ultima speranta a omenirii.

Cartea “Fundatia” de Issac Asimov poate fi cumparata de la libraria online Libris. Din aceasta serie SF mai fac parte:

  1. Preludiul Fundatiei
  2. Fundatia Renascuta
  3. Fundatia si Imperiul
  4. A doua Fundatie
  5. Marginea Fundatiei
  6. Fundatia si Pamantul

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link