Cum a fost la Gaudeamus 2017?

A fost primul an în care am ajuns la cel mai mare târg de carte din România, Gaudeamus. Sâmbătă, pe la ora 13, eram in zonă. Era foarte aglomerat, iar asta m-a făcut să zâmbesc. Românii citesc și se interesează de noile apariții de cărți indiferent de editură. Erau adolescenți cu niște liste unde aveau notate cărțile pe care și le doresc, erau copii care alergau peste tot, dar și oameni în toată firea care își căutau autorii preferați de la o editură la alta. Dacă nu suportați aglomerația, atunci ar fi bine să va duceți în timpul săptămânii, nu în weekend.
Editurile mari erau în zona centrală, iar spațiile dintre rafturile de cărți erau generoase. Editurile mai mici erau cam înghesuite și exista posibilitatea să nu poți trece unul pe lângă altul. Îmi amintea de bucătăria blocului unde am crescut. Dar asta nu m-a făcut să dau înapoi și am fost aproape la toate editurile prezente la Gaudeamus în 2017. O să scriu câte un articol pentru fiecare editură în parte în următoarele zile.

Am reușit foarte repede să găsesc ce anume căutăm eu: Fata cu toate darurile de M.R. Carey, Sabia destinului de Andrzej Sapkowski și Arhanghelul Raul de Ovidiu Eftimie. Eu nu aveam o listă cu ceea ce îmi doream să cumpăr, dar am făcut print screen pe telefonul mobil. Și când am ajuns la editura Nemira i-am arătat unui domn că trebuie să am în posesie cartea Fata cu toate darurile de M.R. Carey. Un angajat de la această editură mi-a văzut acel print screen de la vreo 3 metri în spate. Și cu ochii lui de vultur a înțeles din prima ce îmi doresc. Pentru cum s-au mișcat oamenii de la Nemira în cazul meu, în ziua respectivă, au nota 10.

Am ajuns și la standul editurii LITERA unde mi-a atras atenția cartea Poveste de Crăciun. O recenzie detaliată a acestei cărți o găsiți pe siteul deweekend.ro. Apoi am aruncat o privire la editura Polirom care este printre preferatele mele pentru cărțile Top 10 și Umberto Eco, apoi mi-am îndreptat atenția spre Grupul Editorial Tritonic, imediat am dat nas în nas cu volumele publicate de editura Curtea Veche. Nu am ratat editura ALL care mi l-a oferit pe Musso, unul dintre regii suspansului și care ocupă un loc important în biblioteca mea cu cel puțin 7 volume, apoi am aruncat o privire și spre banda desenată. Acolo unde editura ART a tradus câteva romane grafice de mare succes ca: Maus, Persepolis, Casa veselă și Batman: Conclavul bufnițelor. Mi-ar plăcea să existe mult mai multă bandă desenată pe piața din România, dar asta este o altă poveste.

Nu totul a fost perfect. Se făceau lansări de carte în același timp și cine avea volumul mai mare, datorita unor boxe enorme, era mai puternic. Nu am găsit o sticlă de apă sau de bere pe care să o cumpăr din interiorul Romexpo, pentru că după câteva ore de umblat după cărți, chiar îmi era sete. Așa că a trebuit să ies afară ca să pot să platesc pentru ceva care să mă răcorească. Afară găsești tot ce vrei, de la băutură, la mâncare pana la haine de iarnă puse la vânzare pe niște tarabe. Nu sunt cu nasul pe sus și mama nu m-a născut într-un palat de cristal. Am stat pe scările de le Romexpo alături de alți oameni și am răsfoit cărțile cumpărate. Dar aș fi preferat să pot să îmi cumpăr repede ceva rece, atunci când mi se face sete.

Dacă vă place să citiți și nu ați fost niciodată la Gaudeamus, atunci cred că acest eveniment nu mai trebuie ratat în 2018. O să revin cu mai multe amănunte în articolele următoare.

You may also like...

3 Responses

  1. Ioana Radu says:

    Frumoasă experiență și se simte din text că ți-a plăcut. De fapt eu știu sigur cât de frumos a fost pentru amândoi să ajungem acolo, că doar am fost împreună. Și pe mine m-a uimit băiatul de la standul Nemira care a văzut ce carte vrei, deși era la o distanță de câțiva metri. Au fost foarte bine organizați și la ei chiar era spațiu.

  2. In plus, am facut amandoi poze cu Ovidiu Eftimie si am cumparat carti cu autograful lui.

  1. February 11, 2019

    […] de romane de succes. Și dacă acum o săptămână am scris câteva impresii generale despre Gaudeamus, acum o să va povestesc despre editura Nemira. În primul rând puteai să te plimbi relaxat […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link