Taisul sabiei de Joe Abercrombie

Titlu original: The Blade Itself
Editura Nemira
Colecția: Nautilus
Anul apariției: 2017
Traducător: Laura Bocancios
Număr de pagini: 608

Încă din prima pagină, Joe Abercrombie mi-a oferit acțiune și luptă pentru supraviețuire. Un războinic din Nord, dur, periculos și călit prin multe războaie, încearcă să scape din ghearele și dinții dușmanilor, shanka sau capete-turtite, atât la propriu cât și la figurat. Iar cartea Tăișul sabiei se termină cu același războinic supranumit Sângerosul Nouă într-o încăierare cu mai mulți adversari. Furia preia controlul și Sângerosul Nouă își ucide dușmanii unul câte unul cu o cruzime greu de descris. Vikingii aveau o denumire pentru această stare în luptă: Berserker.

Dar Tăișul sabiei de Joe Abercrombie nu este doar despre lupta dintre dușmani cu orice arme. Sunt prezentate mișcări politice, trădări, mărturii false și diplomație dusă la extrem. Unele personaje interesante se dezvoltă în timp datorită evenimentelor din anumite cetăți sau din cauza unor războaie pentru cucerire duse de Bethod, cel care a unit toate triburile din Nord.
Sunt prezentați pe rând. Bayaz, unul dintre cei mai puternici magi în viață, care alături de Logen sau Sângerosul Nouă și Malacus Quai(ucenicul lui Bayaz) călătoresc împreună spre Adua, capitala Uniunii. Motivul acestei călătorii nu îl divlug aici pentru că ar însemna să vă stric surpriza plăcută sau neplăcută.

Sand dan Glotka era unul dintre cei mai buni cavaleri din Adua, dar este capturat în timpul unui război. Este torturat timp de 2 ani în temnițele Împăratului Gurkian. Dar rămâne în viață și se întoarce acasă schilod, fără dinți și cu dureri cumplite. Iar soartă îi oferă un post în Inchiziția din Adua și astfel cel chinuit timp de 24 de luni devine cel care va teroriza dușmanii sau trădătorii din capitala Uniunii. Chiar glumește cu un criminal pe care avea de gând să îl tortureze. Îi spune că există 2 dentiști foarte cunoscuți în Adua. Unul este un specialist recunoscut de toată lumea care rezolvă orice problemă cu dantura, iar al doilea dentist este chiar Sand dan Glotka, dar care este o persoană care cunoaște temeinic o disciplina prin care poate provoca dureri groaznice și poate scoate secretele de pe limba dușmanilor.

Alte personaje descrise de Joe Abercrombie care mi-au atras atentia: căpitanul Jezal dan Luthar, care visează să devină cineva important, dar fără să transpire prea mult pentru asta. Pentru că vrea să castige un Turnir la sabie si să devină cel mai bun spadasin din Adua, dar fără să se antreneze puternic. Maiorul Collem West, dispreţuit de toţi militarii de viţă nobilă din cauza originii sale umile, Ferro Maljinn, o fostă sclavă de culoare cu ochii galbeni, pe jumătate demon, care a jurat să-i extermine pe gurkhuni și Copoiul, un mercenar dur, dar cu inimă mare care a fost prieten bun cu Sangerosul Nouă.

Tăișul sabiei de Joe Abercrombie este prima carte dintr-o trilogie din care mai fac parte volumele: Fără îndurare și Puterea Armelor. O puteți găsi la librăria online Libris, iar în acest moment când scriu această recenzie de carte, prețurile pentru volumele acestui autor sunt reduse.

Și pentru că imi doresc ca acest blog să fie diferit de altele din acest domeniu, o să vă las la final cu un citat din Tăișul sabiei de Joe Abercrombie

“-Au trimis unii ca tine să se pună cu mine? O insultă afurisită! răcni el, înfigând trupul bărbatului în propria sabie.
Omul țipă și țipă, sub mască și Sângerosul Nouă râse și răsuci lama. Sângerosul Nouă nu era mai milos decât gerul iernii. Era chiar mai puțin milos. Împunse, tăie și zâmbi și țipătul horcăi și se stinse și Sângerosul Nouă lasă cadavrul să cadă pe pietrele reci. Degetele îi erau alunecoase de sânge. Și le șterse pe haine, de brațe, de față-întocmai cum trebuia să se întâmple.
Cel de lângă șemineu atârnă fără vlagă, cu capul pe spate, cu ochii asemenea unor pietre ude, cu privirea fixă în tavan. Era deja țărână. Sângerosul Nouă îi spintecă fața cu sabia, pentru orice eventualitate. Mai bine să nu rămână nicio îndoială.”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link