Scrisori catre Lucilius de Seneca – a doua parte

Seneca

“Scrisori catre Lucilius” de Seneca sunt impartite in 2 volume, iar in partea a doua sunt prezentate scrisorile de la numarul 81 la 124. Primul volum se gaseste foarte greu pentru ca mi-a trebuit cel putin o luna pana am intrat in posesia scrierilor lui Seneca. A fost o adevarata aventura sa pun mana pe prima parte a Scrisorilor catre Lucilius pentru ca a fost o neintelegere cu o librarie online care are probleme mari de comunicare, dar intr-un final am putut sa zambesc pentru ca mi-am atins scopul. Daca va place sa cititi filosofie, atunci nu mai stati pe ganduri si cumparati volumul 2 din aceasta creatie literara de la Libris pentru ca e posibil sa nu o mai gasiti nicaieri.

Cine este Lucilius?

Scrisorile trimise de Seneca in anul 65 dupa Hristos catre Lucilius sunt ca niste manuale de instructiuni pentru viata. Seneca, unul dintre cei mai cunoscuti filosofi romani, ii transmite cele mai bune sfaturi lui Lucilius care era procurator al Siciliei in acea vreme. Seneca a fost unul dintre sfatuitorii imparatului Nero care vedea conspiratii peste tot, dar si al lui Lucilius, un prieten foarte bun. Filosoful roman nu a murit de batranete, a fost nevoit sa isi ia viata pentru ca a fost acuzat de tradare de Nero, desi se pare ca Seneca era nevinovat. In Imperiul Roman, daca erai acuzat de tradare si iti luai viata, averea ramanea in familia ta. Daca alegeai sa fii judecat si erai gasit vinovat, familia ta ramanea pe drumuri.

Filosofia este iubire de intelepciune

Intelepciunea este binele desavarsit al spiritului omenesc, filosofia este iubire de intelepciune. Seneca realizeaza o explicatie a ramurilor filozofiei: morala, fizica si logica. Cea dintai struneste spiritul, a doua cerceteaza natura, a treia impune proprietatea limbajului, o anumita dispunere a cuvintelor si argumentatia, pentru ca nu cumva ceva fals sa ia locul adevarului.

Seneca ofera mai multe sfaturi lui Lucilius: calitatea vietii este mai importanta decat o viata lunga, omul a carui fericire depinde de bunastarea materiala nu va fi niciodata fericit, cine este pretutindeni nu este nicaieri, planta care este mutata des din locul ei nu mai prinde puteri, memoria redesteapta chinul fricii – nimeni nu-i nefericit din cauza prezentului, moartea nu ne cheama la ea dupa registrul de nasteri.

Cartea “Scrisori catre Lucilius” vol. 2 de Seneca o poti cumpara de la libraria online Libris.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link