Cum sa opresti timpul de Matt Haig

Matt Haig

Lumea cartilor SF am descoperit-o cu foarte multi ani in urma si la ora actuala pot spune ca am o biblioteca extrem de interesanta pentru orice iubitor de literatura de acest tip. Luna trecuta Editura Nemira, pe site-ul Libris, oferea oricarui cititor, o reducere substantiala la volumele lor. Vazand aceasta oferta nu am vrut sa ratez cartea “Cum sa opresti timpul” de Matt Haig.

Aceasta carte m-a facut sa ma indoiesc de multe informati pe care le aveam pentru ca autorul Matt Haig a jonglat cu realitatea si fantezia extrem de bine. Inca din primele pagini ni-l prezinta pe Tom Hazard despre care ai crede ca este un barbat in jur de patruzeci de ani, dar in realitate este batran, mult mai batran decat pare. Are 439 ani, fiind nascut pe 3 martie 1581 la etajul al treilea al unui castel francez. Pana la varsta pubertatii s-a dezvoltat normal, pe urma s-a declansat o boala despre care nu a stiut ce sa creada ca e blestem sau binecuvantare. Aceasta boala primeste numele de “anageria”, dar din motive ce vor deveni clare mai tarziu, nu a ajuns niciodata la urechile publicului larg. Aceste persoane nu inceteaza sa imbatraneasca, doar ca procesul este unul mult mai lent, proportia este de 1:15 .

Mama personajului nostru a fost omorata ca urmare a unei acuzatii de vrajitorie, iar in urma acestui eveniment Tom se vede nevoit sa plece din oraselul in care statea. Dupa trei zile de mers incontinuu ajunge la marginea Londrei unde le cunoaste pe Rose si Grace. Debutul relatiei dintre Tom si Rose nu este unul demn de laudat, dar va locui la cele doua surori orfane pana isi va plati datoria fata de ele.

Dupa moartea mamei sale, tot ce a luat din casa este o lauta, iar aceasta ii va oferi lui sansa de a-si castiga existenta, timp in care se va indragosti de Rose. Se increde in simturile lui si ii dezvaluie acestei fete secretul sau. Tanara fata il iubeste atat de mult incat nu numai ca pastreaza secretul lui, dar se va casatori cu misteriosul Tom. In urma relatiei lor se naste Marion. Din cauza oamenilor si a situatiilor in care familia lui era expusa, Rose decide ca cel mai bine este ca el sa plece de langa ele. Marion care era o fetita extrem de inteligenta ii daruieste un penny pe care ea singura il castigase cantand la un mic fluier.

Fiind departe de tot ce iubea mai mult, isi pierde sensul existentei. Tot ce il tine in viata este dorinta sa nespus de mare de a-si regasi fiica. In momentul in care ajunge in Societatea Albatros, Hendrich, conducatorul acesteia, ii promite ca il va ajuta sa isi regaseasca fata in schimbul anumitor favoruri si respectand anumite reguli. Regula cea mai importanta era sa nu se indragosteasca. Lucru pe care nu il incalca decat in momentul in care o intalneste pe Camille, o profesoara de franceza la scoala la care lucra ca profesor de istorie.

Cu cat inaintam in poveste cu atat descoperim mai multe elemente cheie si personal mi-a placut extrem de mult povestea lui Tom cand il cunoaste si lucreaza alaturi de Shakespeare, cand il intalneste pe Scott Fitzgerald cat si pe James Cook.

Matt Haig ne-a adus in prim plan cateva detalii despre acele vremuri apuse, dar intreaga carte m-a tinut cu sufletul in alerta si am sperat intr-un final fericit pentru Tom, pentru Camille cat si pentru Marion. Tot ce pot spune ca ar trebui sa tinem cont mai des de morala cartii. Cum sa opresti timpul de Matt Haig o poti cumpara la un pret bun din libraria online Libris.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link