Sandman de Neil Gaiman

sandman

Citesc volume grafice de multi ani, dar la inceput m-am indreptat spre manga care este banda desenata japoneza. Nu exista grafica mai buna in aceasta lume care sa depaseasca Vagabond, care a fost scrisa si ilustrata de Takehiko Inoue. Vagabond prezinta viata celui mai dur si puternic samurai din toate timpurile – Miyamoto Musashi care a provocat aproape toate scolile de sabie din Japonia intr-o lupta pe viata si pe moarte si a castigat de fiecare data. Apoi, m-am indreptat catre Vinland Saga sau Death Note care mi-au intrat la suflet. Nu am lasat deoparte nici banda desenata americana unde seria Saga, un SF savuros inspirat din Romeo si Julieta, mi-a captat atentia rapid. The Killing Joke e un volum grafic care nu trebuie sa va lipseasca din biblioteca pentru ca o sa gasiti acolo transformarea unui om cu umor care isi iubea mult sotia in The Joker, cel mai cunoscut anti-erou din toate timpurile.

Acum 2 saptamani, am intrat in posesia primului volum din seria Sandman de Neil Gaiman, cunoscut si pentru cartea Zei Americani, dupa care s-a facut si un serial TV de succes. Primul volum Preludii si nocturne din seria Sandman este intunecat si brutal, profund si sofisticat, iar personajele sunt superbe. Seria Sandman contine 10 volume si primul a fost publicat deja in limba romana de GRUPUL EDITORIAL ART in colectia Grafic. Cele 10 volume sunt Preludes and Nocturnes, The Doll’s House, Dream Country, Season of Mists, A Game of You, Fables and Reflections, Brief Lives, Worlds’ End, The Kindly Ones si The Wake.

Visul sau Morpheus

Personajul principal din Sandman. Vol 1: Preludii si nocturne este Visul, un zeu vechi care este capturat de oameni prin magie neagra, desi acestia doreau sa puna mana pe sora lui – Moartea. Scopul acestei actiuni era simplu: puterea de a trai vesnic prin santaj. Visul este tinut captiv zeci de ani, iar lumea lui se destrama. Unii nu se mai trezesc niciodata, altii nu mai pot dormi, e un haos total. Asta e inceputul si il gasiti in primele pagini ale volumului grafic. Daca nu stii cum e sa te trezesti dintr-un cosmar in alt cosmar, fara posibilitatea sa iesi din aceasta spirala intunecata, o sa afli daca citesti Sandman.

Moartea

Sora Visului este cu picioarele pe pamant si stie ce vrea de la viata. Intr-o perioada in care Visul era deprimat total, il ia cu ea intr-o calatorie care il va scoate din aceasta stare. Felul in care Moartea preia oamenii catre taramul umbrelor este realizat magistral, mai ales cand vine vorba despre un bebelus care intreaba: Doar atat primesc eu?

Lucifer

In calatoria lui pentru a recupera puterile, Visul este nevoit sa faca o vizita pana in Iad, unde Lucifer pare un bun diplomat si cu vorbele mieroase. Unul dintre demoni are casca Visului si pentru a o recupera vor intra intr-un fel de duel. Nu va povestesc prea multe pentru ca o sa va stric surpriza, dar Lucifer cred ca este unul dintre cei mai mari dusmani ai Visului, iar acest duel a fost doar prima lupta dintr-un razboi lung intre cei 2.

Demonul: Sunt anti-viata. Sunt intunericul si sfarsitul tuturor. Sunt sfarsitul Universurilor, Zeilor, lumilor. Si ce o sa fii tu atunci Zeu al viselor?

Visul: Eu sunt speranta.

Volumul grafic Sandman. Vol 1: Preludii si nocturne il gasesti la libraria online Libris.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link