David Copperfield de Charles Dickens

Cartea David Copperfield a fost publicata prima oara in 1850 si este cartea cea mai importanta a lui Charles Dickens. Scriitorul a scris in prefata editiei din 1867 ca are in inima lui un copil favorit, ca orice parinte. Numele acelui copil este David Coperfield, exprimand clar pentru toata suflarea literara care este cartea lui numarul 1.

Recenzie David Copperfield de Charles Dickens

Acest volum literar gros este o călătorie destul de ambițioasă: parțial o poveste comică, care adesea se întinde ca o poveste pentru copii, și parțial o carte unde fluctuează între calamitățile ciclice și punctele culminante, plus o lungă listă de personaje memorabile. Căsătoria, prietenia, trădarea, metodele diferite de crestere a copiilor și lupta eternă dintre bine și rău sunt prezente in cartea David Copperfield.

Acest roman publicat de Editura LITERA este o adevarata poezie. Pentru a aprecia cu adevărat frumusețea literaturii, ar fi bine sa citesti David Copperfield. Această carte nu poate fi clasificată. Este o poveste de dragoste, o dramă și o comedie. Are elemente de groază și suspans. Am râs isteric, am suspinat necontrolat și am aruncat romanul de perete într-un moment de furie. M-a enervat, m-a plictisit și m-a prins in mrejele lui. Personajele din acest roman sunt ca niște oameni adevărați de la mine din oras. Îl disprețuiesc pe domnul Murdstone, îl ador pe David, aș scuipa pe Dora, as vrea sa râd cu Peggotty, sa o înveselesc pe Emily. Mi-e milă de Uriah Heep și simpatizez cu mătușa lui Betsy Trotwood. A fost o experiență atât de memorabilă, încât mai bine de 15 ani mai târziu, încă îmi amintesc anumite scene ca și cum ar face parte din memoria mea actuala.

David este „adevăratul protagonist” creionat de Charles Dickens? Sau este un simplu pasager, un martor pasiv, un cronicar ce noteaza evenimentele care se desfășoară în jurul lui fără să ia măsuri? Poate că adevărații protagoniști sunt reprezentati de mulțimea de personaje, atât de bogate în descriere și foarte usor de recunoscut pentru expresiile care le fac unice, de neinlocuit.

Această distribuție extinsă de personaje, Peggotty, Uriah Heep, Mr. Micawer, Barkis si altii pictează pânza umanității complexe prin viata aparent liniștită a lui David, transfigurându-l într-o oglindă care reflectă propria natură a cititorului, cu toate viciile și virtuțile sale strălucind ca o lumină puternica. David nu avansează ritmul narațiunii, el este punctul în mișcare si orice altceva: complot, personaje, locuri de neuitat graviteaza in jurul lui.

David Copperfield depășește tărâmul ficțiunii literare. El a câștigat un loc permanent în călătoria mea personală spre integralitate. El este un model de rol de urmat: credința în omenire, a cercului virtuos de bunăvoință și bună intenție, a puterii atitudinii pozitive în fața adversității.

Uitasem cât de mult îl iubesc pe Dickens. Este cu adevărat ușor pentru mine să fiu aspirat în lumea pe care o construiește atât de atent, să descopăr toate detaliile extinse, descrierea generoasă, imaginația incredibila.

Puterea sa de a crea o gamă largă de scene memorabile (instantanee ale locurilor vizitate in fuga, cât și locuri cruciale precum casa și școala lui David) este egalată de măiestria sa și mai faimoasă de a schița personajele – adesea, dar nu întotdeauna, caricaturi – care trăiesc și respiră în lumea lui. Acesta este genul de experiență de neuitat pe care îmi place să o traiesc atunci când călătoresc, cu un avion sau cu un autobuz. O carte reprezinta o a doua lume în care ma arunc în timp ce fac o pauză în explorarea imediată a lumii din jurul meu.

Cartea David Copperfield de Charles Dickens este la reducere pe libraria online Libris.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link