Cartea Zece negri mititei isi schimba numele

zece negri mititei

Mi-a sarit in ochi o stire: “Zece negri mititei”, una dintre cele mai vandute carti de Agatha Christie, isi va schimba numele in Franta, pentru ca asa a hotarat stranepotul scriitoarei, James Prichard. De asta nu e bine sa le lasi averi nepotilor si stranepotilor pentru ca te poti trezi cu surprize neplacute. Cartea a fost scrisa intr-o perioada cand vocabularul colorat era acceptat, iar acum traim intr-o lume unde orice vorba deranjeaza. A aparut o generatie de “fulgi de nea”, de tineri care sunt sensibili la orice si daca ii iei din fata laptop-ului si ii arunci in strada, se pierd ca magarii in ceata.

“Zece negri mititei” a fost vanduta in peste 100 de milioane de exemplare. Aceasta carte este in top 10 cele mai vandute capodopere din lume alaturi de Biblie, Coran, Hobbit, Harry Potter si piatra filozofala sau Micul Print.

Zece negri mititei isi schimba numele in “Erau zece”

10 ce, stranepoate? 10 dude? 10 mere, pere, acadele? E o crima sa te apuci sa redenumesti capodopere literare doar pentru ca asa e la moda acum in lumea mare. Puteau sa schimbe in 10 mititei si putin mustar. In istorie, s-au facut multe greseli fata de anumite popoare, rase sau paturi sociale. Inclusiv noi, romanii, am gresit fata de evrei in Al Doilea Razboi Mondial, dar asta nu inseamna ca trebuie sa schimbam titluri de carti, piese muzicale sau de teatru pentru ca asta e trendul acum si deranjeaza pe unii sau pe altii.

Exista un citat in cartea “1984” de George Orwell care suna cam asa: “Cine controleaza trecutul controleaza viitorul. Cine controleaza prezentul controleaza trecutul”.

Ce a declarat stranepotul Agathei Christie despre aceasta schimbare de nume a cartii Zece negri mititei

“Cand a fost scrisa cartea, limbajul era diferit, erau folosite cuvinte uitate acum. (…) Opinia mea este ca Agathei Christie (…) nu i-ar fi placut ca cineva sa fie ranit de vreun rand de-al sau. Astazi, din fericire, putem repara (…) Pentru mine are sens: nu as vrea ca un titlu sa distraga cuiva atentia de la ceea ce are de facut. Daca doar o persoana ar simti asta, ar fi prea mult. Nu mai trebuie folositi termeni care ar putea rani: aceasta este pe care trebuie sa o avem în 2020”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link