Don Quijote de La Mancha

Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes face parte din literatura clasica care nu trebuie sa va lipseasca din biblioteca. Am folosit de multe ori expresia “ a se lupta cu morile de vant”, dar de curand, mi-a venit in minte gandul: oare care este originea acestei expresii si carui personaj i s-ar atribui cel mai bine? Raspunsul nu este decat unul singur: Don Quijote de La Mancha.

Majoritatea oamenilor cunosc acest personaj din filmul cu acelasi nume. O carte iti intipareste in suflet un personaj mult mai profund decat un film si tocmai de aceea mi-am propus sa citesc acest roman care a aparut in doua volume.

Recenzie Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes

Romanul a aparut pentru prima data in 1615 si tocmai de aceea nu este un roman usor de citit. Pe mine tocmai acest lucru m-a provocat, dar am avut si momente cand actiunea o lua inaintea mea, iar eu eram nevoit sa recitesc pasajul.

Cervantes aduce o satira romanelor cavaleresti, dar si la adresa societatii spaniole a acelor vremuri. Povestea incepe cu Alonso Quijano care ajunge sa traiasca intr-o lume imaginara, construita pe baza lecturilor sale. Astfel el crede ca este un cavaler ratacitor, in slujba binelui si decide sa porneasca la drum in cautarea aventurilor, dar si pentru a deveni faimos. Pentru prima lui aventura se imbraca intr-o armura veche si porneste la drum cu arme de carton. Hotaraste ca victoriile sale sa le dedice Dulcineei del Toboso (o taranca dintr-un sat vecin pe care acesta o vazuse in urma cu mai multi ani si doar de cateva ori).  

Inca din prima lui aventura este infrant, dar chiar in acel moment trece un vecin si il recunoaste si  astfel ca il ajuta sa se intoarca in satul natal. Dupa ce se inzdraveneste, reuseste sa il convinga pe Sancho, un vecin, caruia ii promite ca in schimbul servicilor sale acesta va primi o insula unde va fi guvernator. Impins de saracie cat si de naivitate, fara a-si lua la revedere de la nevasta si copii, pleaca cu Don Quijote. Nici acesta din urma nu isi ia ramas bun de la nepoata si de la marchiza.

Don Quijote de la Mancha intervine violent in situatiile care nu il privesc si astfel se alege cu batai si umilinte, iar Sancho este victima colaterala. Cei doi sunt extrem de diferiti. Unul este visator prin excelenta, in schimb celalalt este vocea ratiunii. Cu toate acestea ei se inteleg de minune si devin foarte buni prieteni deoarece insusirile unuia compenseaza lipsurile celuilalt.

Aceasta carte o recomand tuturor celor care vor sa citeasca,sa se bine dispuna, pentru ca stilul cartii este ironic. Don Quijote de la Nancha de Miguel de Cervantes o puteti gasi la un click distanta la libraria online Libris la un pret atractiv.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link